Felhívás

Kedves Érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
Időpontfoglalás
Magyar

Mikor ajánlott és mit mutat ki az antigén teszt?

Az antigén tesztek a vírus jelenlétét igazolják az adott pillanatban, tehát ezt arra lehet használni, hogy kiderüljön, az adott személy fertőzött-e a mintavétel pillanatában. Az antigén teszt sokszor gyorsteszt néven is megjelenik mind a közbeszédben, mind a hivatalos leírásokban, mivel az eredményt nagyon gyorsan, 5-20 perc után megkaphatjuk. Egyes utazások során elég egy vagy két antigén teszt elvégzése (természetesen negatív teszteredmény esetén) a desztinációra érkezés előtt, míg egyes helyszíneken a megérkezés után kötelező az ingyenes vagy saját költségen elvégzett antigén gyorsteszt. A Margit Laboratóriumban az antigén gyorsteszt elérhető, azonban sokkal inkább ajánljuk a vírusfertőzés kimutatására a PCR tesztet: ez utóbbi igaz, hogy drágább és az eredmény kézhez kapása hosszabb időbe telik, de sokkal pontosabb.

Az antigén tesztek a nagy előnyeik (alacsony ár és gyors eredmény) mellett sajnos jóval többször járnak hibás eredménnyel, mint a megbízhatóbb PCR teszt. Fontos tudni, hogy az antigén gyorsteszt elvégzése előtt 30-60 perccel tilos enni, inni, dohányozni, fogat mosni, rágózni. Ha erre nem figyelünk oda, a tesztet meg kell ismételni később.

Mikor ajánlott és mit mutat ki az antitest teszt?

Az antitest teszt egy szerológiai vizsgálat, vagyis vérvétellel lehet levenni a mintát. Több különböző típusú ellenanyag teszt létezik: ezek elsősorban abban segítenek, hogy az új típusú koronavírus elleni védelmet kimutassák.

Ennek nagy jelentősége van azok esetében, akik átestek már korábban a fertőzésen és szeretnék tudni, hogy rendelkeznek-e védettséggel, és ha igen, milyen mértékűvel. De nem ők az egyetlenek, akiknek a szerológiai tesztek segíthetnek.

Azok, akik nem biztosak abban, hogy átestek-e a COVID-19 vírusfertőzésen, megtudhatják egy szerológiai antitest teszt segítségével (kivéve abban az esetben, ha a fertőzés olyan régen történt, hogy a védettség már egyáltalán nem áll fenn). Ez utóbbi esetében azért is hasznos egy ellenanyag teszt elvégzése, mert ezzel védettségi igazolványhoz lehet jutni, amellyel többletjogok is jár(hat)nak.

Ezek mellett azoknak is érdemes lehet antitest tesztek elvégzése, akik az oltásuk után (persze nem rögtön) arról szeretnének megbizonyosodni, hogy a védettségük kialakult-e. A megfelelő szerológiai ellenanyag teszt kiválasztása során azután is érdemes érdeklődni, hogy milyen oltással vagy oltáskombinációval lettünk beoltva.

Míg általában az IgG és IgM antitest jelenlétét mutatják ki az elterjedt ellenanyag tesztek, a Centaur nevű ellenanyag vizsgálat a total immunoglobulin antitestek jelenlétét mutatja ki. Ez a szakértők egybehangzó véleménye szerint a megfelelő vizsgálat annak kimutatására, hogy bármilyen oltás után sikerült-e védettséget szereznünk.

A Centaur teszttel nemcsak egy pozitív vagy negatív értéket kapunk, mint egyes (de nem minden) IgG és IgM ellenanyag teszt esetében, hanem számszerűsített értékhez is hozzájutunk a védettségünk mértékét illetően. Ez a védettségünk mértéke mellett arra is utal, hogy a környezetünkben lévőket megfertőzhetjük-e.

Kijelenthetjük, hogy a jelenlegi tudásunk szerint ez a legpontosabb teszt a SARS-CoV-2 vírussal szembeni védettség meghatározására. Igaz azonban, hogy a számszerűsített értékből egyes szakértők szerint a levont tanulság (védettség és esetleges továbbfertőzés mértéke) nem minden esetben pontos.

K:

Antitest vagy antigén tesztet érdemes elvégezni?

K:

Mennyire megbízható egy antigén teszt?

K:

Milyen antitest vizsgálatok léteznek?

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban