Felhívás

Kedves Érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
Időpontfoglalás
Magyar

Mi a különbség az antigén és a PCR teszt között?

A PCR teszt nagy pontossággal képes kimutatni az egyén korai fertőzöttségét az orrból vagy a garatból vett minták által. A tesztet minden esetben egy megfelelően képzett szakember végzi el, melynek mintáit laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatnak vetik alá. Az ilyen típusú teszt elemzésére a Margit Laboratóriumnál nem kell sokat várnunk, hiszen maximum 24 - vagy gyorsított eljárás esetén 12 órán belül pontos eredményt kapunk a korai fertőzöttség fennállásáról. Ez a fajta negatív teszt szükséges a határozott idejű védettségi igazolvány kiállításához.

A másik fertőzöttséget vizsgáló módszer az antigén gyorsteszt, ami kimutatja, hogy a tesztelés pillanatában jelen van-e a koronavírus a légutakban, a szervezetünkben. Azonban ezt bizonyos esetekben nem fogadják el hivatalosan, hiszen a teszt érzékenysége nem éri el a szükséges pontosságot. Tehát ez a válasz arra, hogy mi a különbség az antigén és a PCR teszt között. Akkor is érdemes antigén gyorstesztet csinálni, amikor bizonytalanok vagyunk abban, hogy a meglévő betegségünket COVID okozta-e. Ilyen teszteket már a gyógyszertárakban is lehet kapni, de akár tesztállomásokon is kérhetjük. A gyorsteszt mintavétele orrgaratból történik, és akár már 20 percen belül megtudhatjuk az eredményt. Azonban ez a módszer kellemetlen, így a kutatók kifejlesztettek egy újabb eszközt.

A Semmelweis Egyetem professzorai és doktoranduszhallgatói tehát további kutatásokat végeztek a nyálból történő mintavétel pontosságát illetően. Hónapokon át nyálmintákat gyűjtöttek, amit különféle vizsgálatoknak, elemzéseknek vetettek alá. Több hónapnyi kitartó vizsgálódás után megállapították, hogy nem szükséges orrból levenni a mintát! A tanulmányok szerint a nyálból vett minta megbízhatóan és kisebb kellemetlenséggel ugyanúgy kimutatja az egyén szervezetében jelen lévő koronavírust, antigén gyorsteszt esetén is.

Antigén vagy PCR teszt?

Mindkét módszer a fertőzöttség kimutatására szolgál, azonban a PCR teszt sokkal érzékenyebb, mint az antigén teszt. A PCR mintavételnél laborkörülmények között derül ki, hogy a fertőzöttség korai szakaszában jelen van-e a betegség. Az antigén teszt viszont egy otthon is elvégezhető módszer, ami a korai szakaszt nem képes kimutatni. Ha tudjuk, hogy valószínűleg koronavírusosak vagyunk, akkor ezt meg tudja erősíteni. Az antigén vagy PCR teszt tehát nem keverendő egymással.

Mire jók a PCR tesztek?

Alapvetően arra, hogy még a betegség korai fázisában fényt deríthessünk a betegségre. Ezzel megőrizhetjük szeretteink és a környezetünkben élők egészségét. Az idős szüleink, az esetlegesen más betegségben is szenvedő vagy legyengült immunrendszerű rokonaink, barátaink számára nem lenne szerencsés továbbadni a COVID-ot. Arra is figyelnünk kell, hogy fertőzötten ne menjünk munkahelyre, közösségi programokra, és lehetőleg a tömegközlekedést se vegyük igénybe.

Mi mindenben vehetjük még hasznát a tesztnek, ha a rendeletek úgy alakulnak?

  • Külföldi utazások előtt,
  • Nagyszámú közösségi eseményeken való részvételhez,
  • Kisebb eseményeken, csapatépítőkön,
  • Szállásokon, állatkertekben, szórakoztató programokon,
  • Bizonyos oktatásokon, workshopokon,
  • Bizonyos munkahelyeken.

Mire használjuk az antigén gyorsteszteket?

Ezekhez már alapvetően könnyebben hozzájutunk, mint a PCR tesztekhez. Az antigén teszt eredménye akár 20 percen belül kiderül. De miért is hasznos ez?

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen betegség okozza a tüneteinket, akkor érdemes csinálni egy antigén gyorstesztet, ami megmutatja, hogy a meglévő betegségünk COVID vagy sem. Azonban ezt az eredményt érdemes egy PCR teszttel is alátámasztani, ha biztosra akarunk menni. Miért fontos ez? Azért, mert a betegségnek megfelelő, célzott kezelés számos kellemetlen szövődményt előzhet meg!

Hol érdemes a teszteket elvégeztetni?

Amennyiben betegnek érezzük magunkat, fontos, hogy otthon maradjunk és hívjuk fel orvosunkat, vagy amennyiben tesztelést szeretnénk, a Margit Laboratórium tesztközpontját (+36 70 385 8211). Itt nemcsak antigén gyorstesztet, de akár még PCR tesztet is házhoz kérhetünk, így csökkentve az esélyét a fertőzés továbbadásának. Azonban, ha utazáshoz lenne szükségünk a tesztre, akkor előre foglalt időpontra személyesen is elmehetünk.


Közzétéve: 2021.11.25

K:

Melyik teszt ad olyan eredményt, amit hivatalosan elfogadnak?

K:

Melyik gyorsabb, az antigén vagy PCR teszt?

K:

Melyik módszerrel mutatható ki a koronavírus még a korai fázisban?

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban