Mit érdemes tudni a centaur tesztről? ▶️ Értelmezés, határértékek

Centaur teszt kisokos - Mit vizsgál a Centaur teszt?

A Centaur teszt (amelyet magyar nyelvkörnyezetben Kentaur és Centaur néven is használunk élőszóban) kevésbé ismert, mint az antigén gyorsteszt, a PCR teszt vagy a szerológiai (IgG) ellenanyag teszt. Lehetséges azonban, hogy ez a közeljövőben meg fog változni. A teszt pontosságát és megbízhatóságát jelzi az is, hogy a pozitív Centaur teszt, amely a szervezet ellenállását, azaz védelmét mutatja meg a COVID-19 vírussal szemben, jelenleg elfogadott módszer védettségi igazolvány igényléséhez, csakúgy, mint az IgG ellenanyag teszt.

Mit mutat ki a Centaur teszt?

A Centaur teszt egy szerológiai (vagyis a vérszérumot vizsgáló) ellenanyag teszt, amely nagy érzékenységgel és megbízhatósággal mutatja ki, hogy a vizsgált személy védett-e és ha igen, milyen mértékben az új típusú koronavírussal szemben. Vénás vérvétel után a Centaur teszt kimutatja, hogy a vérben a SARS-CoV-2 vírus total immunoglobulin nevű antitestje jelen van-e a szervezetünkben.

Kinek ajánljuk a Centaur teszt elvégzését?

Bárkinek, aki kíváncsi arra, hogy védett-e és ha igen, milyen mértékben, a COVID-19 vírussal szemben.

Ez többek között azokat jelenti, akiket már beoltottak és meg szeretnék tudni, hogy szükségük van-e, ajánlott-e számukra a harmadik „booster” oltás. Mint több kutatás is kimutatta, egyes esetekben, különösen bizonyos korcsoportok és oltások esetén (leginkább kínai Sinopharm, 60 év felettiek) a védettség nem alakult ki vagy nem elégséges mértékben.

Az, hogy személyünk esetén pontosan milyen mértékű a védelem, a Centaur teszt meg tudja mondani.

A türelem ugyanis védettséget terem: fontos tudni, hogy érdemes megvárni a teljes védettség várható kialakulását az oltások után. Az egydózisú Janssen (Johnson & Johnson) vakcinája esetében az oltás után 4 hetet érdemes várni, míg két dózisú vakcinák közül a Pfizer – Biontech, Moderna, az orosz Szputnyik V, Astra Zeneca esetén a második oltás után 2 hetet ajánlott várni, a kínai Sinopharm esetén pedig a második oltás után néhány (3-5) hetet.

De oltás nélkül is hasznos lehet a Centaur teszt: akár arra, hogy igazolt fertőzésen átesés után kiderüljön, védettek vagyunk-e még és ha igen, mennyire. Sőt, abban az esetben is, ha oltást nem kaptunk még, de nem vagyunk biztosak benne, hogy átestünk a fertőzésen: hiszen sokan nagyon enyhe tünetekkel vagy teljesen tünetmentesen esnek át a COVID-19 vírusfertőzésen.

Ez utóbbi két esetben a védettség és a védettségi fok megtudása mellett a védettségi igazolvány kiváltására is alkalmas a teszt: az igazolt fertőzés után 6 hónapig érvényes a védettségi igazolvány, de minden egyes pozitív IgG ellenanyag teszt vagy Centaur teszt esetén további 4 hónappal lehet meghosszabbítani ezt.

Hogyan zajlik a Centaur teszt?

A Centaur teszt egy szerológiai vizsgálat, amely során a vért, egészen pontosan a vérszérumot vizsgálják a szakképzett kollégák egy speciális laboratóriumban. Ehhez vérvételre van szükség, amely a Margit Laboratórium esetén lehetséges minden mintavételi ponton. Ezek aktuális listáját a Margitlab.hu főoldalon találjuk, a cikk írásakor a fővárosban a budai oldalon 2, a pesti oldalon szintén 2, míg további 5 vidéki helyszínen lehetséges, 2 további helyszínen pedig hamarosan lehetséges lesz a mintavétel.

A mintavétel után a levett vérmintát a budai Margit Laboratóriumba szállítjuk, amely a budai Bécsi úti Szent Margit Kórházban található (de jó tudni, hogy a Margit Magán Laboratórium nem az államegészségügyi intézmény része).

A mintavételi pontokon egyébként lehetőség van mintavételre antigén gyorsteszthez, PCR teszthez, FLU kombinált teszthez, IgG és IgM szerológiai tesztekhez és Post Covid teszthez a Centaur teszt mellett.

A mintavétel után 2 munkanappal megkapjuk a leletet, mind angol, mind magyar nyelven.

Hogyan kell felkészülni egy Centaur tesztre?

A PCR teszttel és az antigén gyorsteszttel szemben nincs szükség arra, hogy a napi rutinunkat megtörjük. Nincs szükség a fogmosás, a reggeli vagy az ebéd, rágózás, dohányzás stb. elhagyására, mindössze meg kell jelenni a mintavételi ponton.

K:

Mit mutat ki a Centaur teszt?

V:

A Centaur egy ellenanyag teszt, amely a COVID-19 vírus elleni védettség meglétét és mértékét mutatja ki.

K:

Lehet Centaur teszttel is igényelni védettségi igazolványt?

V:

Igen, az IgG ellenanyag teszt mellett a pozitív Centaur teszt eredménye is elfogadott a védettség bizonyításához és a védettségi igazolvány igényléséhez.

K:

Hogyan kell előkészülni egy Centaur tesztre?

V:

Csakúgy, mint a másik vérvételes tesztek esetén, a Centaur tesztnél sincs szükség arra, hogy különösen készüljünk: gyakorlatilag elég besétálni egy mintavételi pontra és mentálisan készen állni egy rövid, fájdalommentes vérvételre.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban