Felhívás

Kedves Érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
Időpontfoglalás
Magyar

Mit takar a PCR betűszó?

A PCR teszt jelentése nem az utóbbi két évben jelent meg a színen, hanem több mint három évtizeddel ezelőtt, amikor egy Kary Mullis nevű kutató, ekkor a Cetus Corporation alkalmazottjaként feltalálta a polimeráz-láncreakció technológiát. És mi köze ennek a PCR teszthez? Mindössze annyi, hogy az angol polymerase chain reaction szavak rövidítése a PCR. És mit jelent egy PCR teszt?

Köztudott, hogy ez az egyik legelterjedtebb és jelenleg a legmegbízhatóbb módszer az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 kimutatására. Azonban a PCR technológiát már az 1980-as évek közepétől használják sok másra is egészségügyi laboratóriumokban (ilyen Magyarországon a budai Margit Laboratórium is) és élettudományi kutatásokban.

Mire használható a PCR technológia?

A polimeráz-láncreakció segítségével élő szervezetek (pl. élesztő) nélkül lehet a DNS egy kis darabját kópiáig megsokszorosítani (azaz enzimatikusan amplifikálni). Ez a molekuláris biológiai technológia rengeteg különböző problémára adott megoldást. Nem véletlen, hogy Kary Mullis 1993-ban a PCR technológiai feltalálása után 10 évvel és az első gyakorlati felhasználás után 7 évvel kémiai Nobel-díjat kapott ezért a munkásságáért.

A COVID-19 vírus kimutatása mellett több más fertőző betegség jelenlétét is ki lehet mutatni a PCR technológiával, ahogy használható apasági vizsgálatok elvégzésére, örökletes betegségek kimutatására, genetikai ujjlenyomat azonosítására és gének klónozására is.

Kinek ajánlott a COVID-19 PCR teszt elvégzése?

A PCR teszt használata azok számára ajánlott, akik a most elérhető legmegbízhatóbb technológia segítségével meg szeretnének győződni arról, hogy fertőzöttek-e az új típusú koronavírussal. Eddig Magyarországon több mint 7,85 millió hivatalos tesztet végeztek, tehát átlagosan közel minden 8. személyt tesztelték már egyszer.

Míg a legegyszerűbb és a legalacsonyabb áron elérhető teszt az antigén gyorsteszt, a legpontosabb eredményt a PCR vizsgálat adja. A PCR teszt hamarabb mutatja ki a fertőzés jelenlétét, mint az antigén teszt és kevesebb alkalommal ad fals negatív vagy pozitív eredményt, mint az antigén gyorsteszt.

A PCR teszt elvégzése ajánlott tehát mindenkinek egyénileg, de egy közösség tagjaként is, legyen szó bölcsődéről, óvodáról, iskoláról, középiskoláról, egyetemről, munkahelyről stb.

Nem véletlen, hogy a világban már több mint 4 milliárd (!) hivatalos tesztet végeztek el, így átlagosan már több mint mint második embert tesztelték.

Milyen más COVID tesztek léteznek?

A már említett PCR teszten és antigén gyorsteszten kívül léteznek ellenanyag tesztek is, amelyek azt mutatják ki, hogy védettek vagyunk-e az új típusú koronavírus ellen (a védettség a fertőzésen való átesés és / vagy az oltás után alakul ki). Ezek a tesztek szerológiai tesztek, ami azt jelenti, hogy a vérszérumot vizsgálják, a mintavétel itt mindig vérvétellel zajlik. Többféle ellenanyag teszt létezik, ilyenek az IgG, az IgM és a Centaur teszt is.

A COVID-19 fertőzésen átesett személyeknek pedig ajánlott a Post-COVID teszt elvégzése, amely azt mutatja meg, hogy szövődmények nélkül esett-e át az illető az új típusú koronavírus fertőzésen.


Közzétéve: 2022.01.11

K:

Mit jelent a PCR betűszó?

K:

Mennyire megbízható a PCR teszt?

K:

Hogyan zajlik egy PCR teszt?

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban