Mi az a PCR / COVID teszt és mit mutat? ▶️

Közzétéve: 2022.01.11

PCR teszt jelentése - Hogyan épül fel a PCR tesztelés?

A COVID-19 világjárvány még úgy tűnik, egy jó ideig (ha nem örökké) velünk fog maradni, és az utóbbi kevesebb mint 2 évben teljesen felforgatta az életünket. Nemcsak Magyarországon, de globálisan nézve is abszolút megváltozott az élet az új típusú koronavírus járvány kezdete óta. Az életünkkel kapcsolatos nagyobb változások mellett az aktív és passzív szókincsünk is bővült: antigén, antitest, gyorsteszt, szerológiai, COVID, koronavírus, Pfizer, Moderna, Sinopharm és a korlátozások miatt a kijárási tilalom, idősáv vagy éppen az oltakozni szavakkal. Megszámlálhatatlanul sokszor találkoztunk a COVID-19 tesztek kapcsán a PCR teszt szókapcsolattal, de a legtöbben nem tudják, hogy mit is jelent pontosan a PCR betűszó. Az alábbiakban ezt bemutatjuk és elmondjuk, hogy kinek ajánlott a PCR teszt elvégzése.

Mit takar a PCR betűszó?

A PCR teszt jelentése nem az utóbbi két évben jelent meg a színen, hanem több mint három évtizeddel ezelőtt, amikor egy Kary Mullis nevű kutató, ekkor a Cetus Corporation alkalmazottjaként feltalálta a polimeráz-láncreakció technológiát. És mi köze ennek a PCR teszthez? Mindössze annyi, hogy az angol polymerase chain reaction szavak rövidítése a PCR. És mit jelent egy PCR teszt?

Köztudott, hogy ez az egyik legelterjedtebb és jelenleg a legmegbízhatóbb módszer az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 kimutatására. Azonban a PCR technológiát már az 1980-as évek közepétől használják sok másra is egészségügyi laboratóriumokban (ilyen Magyarországon a budai Margit Laboratórium is) és élettudományi kutatásokban.

Mire használható a PCR technológia?

A polimeráz-láncreakció segítségével élő szervezetek (pl. élesztő) nélkül lehet a DNS egy kis darabját kópiáig megsokszorosítani (azaz enzimatikusan amplifikálni). Ez a molekuláris biológiai technológia rengeteg különböző problémára adott megoldást. Nem véletlen, hogy Kary Mullis 1993-ban a PCR technológiai feltalálása után 10 évvel és az első gyakorlati felhasználás után 7 évvel kémiai Nobel-díjat kapott ezért a munkásságáért.

A COVID-19 vírus kimutatása mellett több más fertőző betegség jelenlétét is ki lehet mutatni a PCR technológiával, ahogy használható apasági vizsgálatok elvégzésére, örökletes betegségek kimutatására, genetikai ujjlenyomat azonosítására és gének klónozására is.

Kinek ajánlott a COVID-19 PCR teszt elvégzése?

A PCR teszt használata azok számára ajánlott, akik a most elérhető legmegbízhatóbb technológia segítségével meg szeretnének győződni arról, hogy fertőzöttek-e az új típusú koronavírussal. Eddig Magyarországon több mint 7,85 millió hivatalos tesztet végeztek, tehát átlagosan közel minden 8. személyt tesztelték már egyszer.

Míg a legegyszerűbb és a legalacsonyabb áron elérhető teszt az antigén gyorsteszt, a legpontosabb eredményt a PCR vizsgálat adja. A PCR teszt hamarabb mutatja ki a fertőzés jelenlétét, mint az antigén teszt és kevesebb alkalommal ad fals negatív vagy pozitív eredményt, mint az antigén gyorsteszt.

A PCR teszt elvégzése ajánlott tehát mindenkinek egyénileg, de egy közösség tagjaként is, legyen szó bölcsődéről, óvodáról, iskoláról, középiskoláról, egyetemről, munkahelyről stb.

Nem véletlen, hogy a világban már több mint 4 milliárd (!) hivatalos tesztet végeztek el, így átlagosan már több mint mint második embert tesztelték.

Milyen más COVID tesztek léteznek?

A már említett PCR teszten és antigén gyorsteszten kívül léteznek ellenanyag tesztek is, amelyek azt mutatják ki, hogy védettek vagyunk-e az új típusú koronavírus ellen (a védettség a fertőzésen való átesés és / vagy az oltás után alakul ki). Ezek a tesztek szerológiai tesztek, ami azt jelenti, hogy a vérszérumot vizsgálják, a mintavétel itt mindig vérvétellel zajlik. Többféle ellenanyag teszt létezik, ilyenek az IgG, az IgM és a Centaur teszt is.

A COVID-19 fertőzésen átesett személyeknek pedig ajánlott a Post-COVID teszt elvégzése, amely azt mutatja meg, hogy szövődmények nélkül esett-e át az illető az új típusú koronavírus fertőzésen.

K:

Mit jelent a PCR betűszó?

V:

A PCR jelentése polimeráz-láncreakció (angolul polymerase chain reaction, PCR). A technológia már az 1980-as évek óta ismert és sokrétűen használt, többek között fertőző betegségek kimutatására, mint az utóbbi kb. másfél évben a COVID-19 vírus kimutatására.

K:

Mennyire megbízható a PCR teszt?

V:

A PCR teszt a jelenleg elérhető legmegbízhatóbb technológia annak kimutatására, hogy egy adott személy fertőzött-e a SARS-CoV-2 vírussal. Gyakran hasonlítják össze az antigén gyorsteszttel: ez utóbbi gyorsabb, alacsonyabb áron elérhető, ám sokkal kevésbé pontos, így jóval többször ad valótlan negatív és pozitív eredményeket.

K:

Hogyan zajlik egy PCR teszt?

V:

Egy gyorsteszttel ellentétben a PCR teszt során a mintavétel után a mintát egy speciális laboratóriumba kell elszállítani (ilyen a Margit Laboratórium, amely a Kolosy térnél található), ahol egy szakképzett munkatárs ezt megvizsgálja a PCR technológia segítségével. A vizsgálat eredménye lehet pozitív (a vírus jelen van a szervezetben) vagy negatív (a vírus nincs jelen a szervezetben).

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban