Oltás utáni antitest teszt? ➡️ Segítünk a védettségi szint ellenőrzésében!

Koronavírus tesztek védettségi igazolványhoz

2021. november elején már közel 6 millió főt oltottak be Magyarországon, míg több mint 800.000-en estek már át a COVID-19 fertőzésen, igazoltan (a két halmaznak természetesen van közös keresztmetszete). Mivel több mint 30.000 magyar állampolgár halálozott el az új típusú koronavírus világjárvány kezdete óta, a védettség megléte érthetően nagyon fontos sokaknak. Ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy rendelkezünk-e védettséggel és milyen mértékűvel, sokan szerológiai teszteket végeztetnek el időszakosan. Ez abban az esetben is hasznos, ha meg szeretnénk tudni, hogy átestünk-e a fertőzésen és akkor is, ha védettségi igazolványhoz szeretnénk jutni, mivel a fertőzésen (minden bizonnyal) átestünk, de ez nem igazoltan (pozitív PCR teszttel) történt.

Milyen tesztek mutatják ki a védettségi szintet?

A COVID-19 elleni védettség a sejtes immunitás mellett a vérben megtalálható antitest (ellenanyag) szint mérésével ellenőrizhető. Többféle szerológiai antitest vizsgálat létezik: a legismertebbek az IgG teszt és az IgM teszt. Esetleges fertőzésgyanú esetén a két szerológiai tesztet egyszerre, kizárólag védettség ellenőrzésére az IgG tesztet ajánlott elvégeztetni.

Létezett olyan elmélet, amely szerint az IgG vizsgálat kizárólag az mRNS vakcinák esetén nyújt egyértelmű védettségi mutatót, de mára már bebizonyosodott, hogy az IgG vizsgálat minden (Magyarországon használt) oltás után létrejövő védettségét ki tudja mutatni. Erre utal az is, hogy védettségi igazolvány igényelhető, ha az IgG teszt kimutatja, hogy a koronavírus elleni antitest jelen van, azaz, amikor a mért IgG érték nagyobb vagy egyenlő, mint 0,8 AU/m.

Azonban egy kis türelemre van szükség az oltás után: a Biontech/Pfizer oltás esetén a második oltás után legalább egy hetet, míg a kínai Sinopharm oltás esetén a második oltás után legalább 3, egyesek szerint 5 hetet is ajánlott várni.

Egy másik teszt, amellyel szintén ki lehet mutatni a védettséget és amely sok szakértő szerint jelenleg a legpontosabban mutatja ki a védettség meglétét, a Centaur teszt. A védettségi igazolványhoz teszt elvégzésére van szükség, erre alkalmas az IgG és a Centaur nevű vizsgálat is.

Milyen gyakran érdemes teszttel ellenőrizni a védettségi szintet?

A védettségi szintet, avagy az immunreakciót akár az oltásra, akár a fertőzésre érdemes időközönként ellenőrizni. Ez nagyban függ attól, hogy a fertőzésen estünk át vagy oltás(oka)t kaptunk.

A fertőzésen átesés után általánosságban kb. 8 hónapig marad meg az immunitás a COVID-19 vírus ellen. Ez attól is függhet, hogy milyen tünetekkel esett át valaki a fertőzésen: enyhébb tünetekkel ez inkább 5-7 hónap lehet egyes kutatások szerint. Fontos azonban az is, hogy az új variánsok sokak szerint egészen egyszerűen „új vírusok”, amelyek ellen a védettség igen csekély is lehet: sokan a gyógyulás után rövid idővel is újrafertőződtek. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy érdemes az oltást felvenni a fertőzésen átesés után is.

A védettségi igazolvány az igazolt fertőzés után 6 hónapig érvényes, míg minden egyes szerológiai ellenanyag vizsgálat után további 4 hónapig tolódik ki a kártya érvényessége.

Az oltás felvétele után a védettségi igazolvány (a jelenlegi szabályozás szerint) nem jár le, bár utazáskor érdemes odafigyelni: van olyan ország, amely a belépésnél az utolsó oltástól eltelt 360 napig tekinti védettnek az oltott személyt.

De a védettségi igazolvány lejáratánál fontosabb a valódi védettség megléte. Ezt mindenképpen úgy kell ellenőrizni, hogy az IgG vagy Centaur teszt elvégzése előtt közöljük, hogy milyen típusú oltást kaptunk. Egy IgG 3,1 AU/m eredmény a legtöbb (Astra Zeneca, Moderna, Pfizer-Biontech és az orosz Szputnyik V) esetén enyhe védettséget jelent, míg a kínai Sinopharmos oltások után erős védettséget.

Egy kutatás szerint 3 hónap alatt kb. egy negyedével csökkent az antitestek száma a vizsgált személyekben, így a mért értékektől és az oltás típusától is függ, hogy milyen gyakran érdemes újra és újra elvégezni az ellenanyag tesztet.

K:

Hogyan lehet oltás nélkül védettségi igazolványt igényelni?

V:

Jelenleg az igazolt fertőzésen átesés után 6 hónapig érvényes a védettségi igazolvány, míg minden pozitív szerológiai ellenanyag (antitest) vizsgálat után 4 hónappal hosszabbodik meg az érvényesség.

K:

Milyen gyakran érdemes a COVID-19 védettség szintet ellenőrizni?

V:

Ez függ attól, hogy fertőzés vagy oltás után szeretnénk bebizonyosodni a védettségünk meglétéről és mértékéről, és még inkább attól, hogy milyen értékeket mérünk. Rendkívül magas értékek esetén lehet több hónapot is várni a következő tesztelés előtt.

K:

Milyen tesztek mutatják ki a védettséget oltás vagy fertőzés után?

V:

Egyes szerológiai antitest (ellenanyag) tesztek alkalmasak erre: ilyenek az IgG és a Centaur tesztek. Fontos tudni, hogy az oltás után várni kell: a második (Janssen esetén az első) oltás után a vakcina típusától függően 1 – 5 hetet érdemes várni a tesztelés előtt.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban