COVID teszt repüléshez - gyorsított koronavírus teszt utazáshoz ✔️

PCR teszt utazáshoz - Mit érdemes tudni róla?

Bár a PCR technológia már több évtizede létezik, a legtöbben a ezt az új típusú koronavírussal közel egy időben megjelenő és rendkívül népszerűvé váló PCR teszttel kötik össze gondolatban. Az asszociáció nem véletlen: nemcsak a sajtóból hallunk másfél éve napi szinten a SARS-CoV-2 világjárványról, de már több mint 3 milliárd (!) COVID tesztet végeztek el a világon. A PCR teszt utazáshoz is elengedhetetlen sok esetben, még az oltottaknak is. Vannak olyan országok, amelyek minden oltást elfogadnak, míg mások csak néhányat (pl. olyanokat, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség [EMA], az Egészségügyi Világszervezet [WHO] vagy más szervezet is elfogad), de olyanok is akadnak, amelyek az oltottaknak is előírnak egy vagy két PCR, esetleg antigén tesztet.

Milyen nyelven és formában kell a leletet bemutatni?

Az utazás hiába sokkal egyszerűbb 2021 októberében, mint egy évvel előtte, a nap-mint-nap változó előírásokat és részleteiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. A legtöbb külföldi utazáshoz szükség van valamilyen irat bemutatására az útlevélen (vagy sok esetben a személyi igazolványon) kívül.

Amellett, hogy a megfelelő iratokat beszerezzük és nem felejtjük otthon, fontos, hogy a megfelelő formátumban váltjuk ki: legyen szó védettségi igazolványról, EU-s COVID igazolásról, negatív PCR teszt vagy antigén teszt eredményről.

A legtöbb ország elfogadja az angol nyelvű PCR teszteredményeket, amelyeket kinyomtatva vagy akár digitális formában (telefonon, tableten stb.) is bemutathatunk, éppen ezért a Margit Laboratórium minden egyes leletet két nyelven, magyarul és angolul is kiállítja és elküldi a mintát adó email címére.

Azonban az az utazók, tehát a mi felelősségünk, hogy mindig ellenőrizzük az aktuális előírásokat.

Hajsza 24, 48 vagy 72 órában

Az teljesen logikus és érthető, hogy például egy 1 hetes PCR teszt már nem sokat mond az utazó jelenlegi állapotáról: meg kell határozni valahol azt az időtartamot, amíg a (negatív) PCR vagy antigén teszt eredményt elfogadja egy adott hatóság.

Gyakran találkozni 24, 48 és 72 órás határidőkkel, PCR tesztek esetében a 72 órás határidő a jellemző. Mit is jelent ez? A mintavételtől számolt X órában benne kell, hogy legyünk, ha át akarunk lépni egy országhatárt (vagy az adott jogszabályoktól, rendeletektől függően akár tömegközlekedést akarunk használni vagy meg akarunk látogatni egy múzeumot.

Amikor a napokat és az órákat számoljuk, akkor nagyon fontos, hogy előre gondolkodjunk. A PCR teszt nem ad azonnali eredményt, hiszen egy, a PCR technikát ismerő és ebben jártas szakembernek kell kiértékelnie a szakszerűen levett mintát.

A Margit Laboratórium garantálja, hogy a mintavétel után legkésőbb 24 órával kiküldi emailben a PCR teszt eredményét, ha a mintavétel hétfő és csütörtök között történik meg. Ezzel a MargitLab nagy lépéselőnyben van olyan cégekkel szemben, amelyek csak 48 órás határidőt ígérnek: ezen akár az utazásunk is múlhat.

Sőt, ha nagyon sürgős a mintavétel, felárral, délután 3 óra előtti mintavétel esetén a Szent Margit kórház épületében és délig a mintavételi konténerekben akár 12 órás sürgősséggel PCR teszt eredmény kapható.

Külön figyelni kell arra, ha valaki hétvégén vagy hétfőn indul útnak, érdemes többször is (legalább gondolatban) végigfutni a pl. 72 órás, lepergő homokórán.

Lehet, hogy nemcsak a desztináció, de a tranzit is bekavarhat

Könnyű útnak indulni a 2019-ig jól működő schengeni beidegződéssel, hogy el tudunk autózni Portugáliába vagy Svédországba, ha az adott ország beenged minket. Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a köztes országok is kérhetnek más vagy további iratokat. Ugyanez igaz lehet abban az esetben, ha nem közvetlenül repülünk valahová. Vannak olyan országok, amelyek a repülőtereken a tranzitálóktól is oltási és / vagy COVID teszt eredményeket várnak el.

Ezeket is mindet bele kell kalkulálnunk egy adott utazás során az időkorlátokba.

Hol lehet megtudni, hogy mik az aktuális utazási követelmények?

A naponta változó szabályozások kiszűrésére a Google vagy egy másik böngésző alapvetően nem egy igazán megbízható társ. Mi azt javasoljuk, hogy forduljunk a hivatalos szervhez, amelynek kötelessége a tájékoztatás: A Konzuli Szolgálat honlapján naprakész információkhoz lehet jutni az utazási desztináció(k) előírásainak megismeréséhez.

K:

Hol érdemes PCR tesztet végeztetni utazáshoz?

V:

Érdemes olyan céget választani, amelyik gyorsan küldi ki a leletet: a Margit Laboratórium már 24 órával a mintavétel után garantálja az eredményt, hétfő – csütörtök közötti mintavétel esetén.

K:

Mi a leggyorsabb PCR eredmény utazáshoz?

V:

A Margit Laboratóriumban hétfő – csütörtök közötti mintavétel esetén 24 órán belül elkészül a lelet. De sürgősségi felárral akár 12 órán belül is kézhez lehet kapni a leletet (a mintavételi pontokon délelőtti, a Szent Margit Kórházban délután 3-ig leadott minták esetén).

K:

Milyen nyelven van szükség a negatív PCR leletre?

V:

Minden desztináció esetén tájékozódni kell erről. Általában a desztináció országának hivatalos nyelve szerinti vagy angol nyelvű negatív PCR teszt eredmény szükséges a belépéshez.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban