PCR teszt otthonában - Házhoz is kérheti a COVID tesztet! ➡️

PCR teszt kiszállással - Hova és mikor lehet kérni?

A PCR módszer több évtizede létezik és aki az egyetemen biológiával kapcsolatos képzésben vesz részt, nagyon jól ismeri ennek a működését. Globális érdeklődésre azonban az utóbbi időszakban tett szert, mióta az újságok címlapjain és többé-kevésbé napi szinten találkozunk az elvégzett COVID-19 tesztek számával és rengeteg cikk foglalkozik a típusaival is. Jelenleg a PCR teszt a legmegbízhatóbb módszer annak kimutatására, hogy valaki fertőzött-e a SARS-CoV-2 vírussal. Az alábbi cikkben azt tekintjük át, mivel is jár, ha házhoz jön a PCR teszt.

Hogyan zajlik egy PCR teszt?

A PCR teszt két fő része a mintavétel és a vizsgálat. Az előbbi általában mintavételi pontokon zajlik, azonban van alternatív módja is a PCR eredményhez jutásnak. Lehetséges a PCR teszt kiszállással? Míg a vizsgálatot egy diagnosztikai laboratóriumban kell elvégezni (ezen kevés laborok egyike a Margit Laboratórium Magyarországon, amely a Szent Margit kórház épületében található, Budán), a mintavétel nemcsak egy mintavételi ponton, hanem akár otthon is történhet, ha ezt egy megfelelő szakképesítéssel rendelkező, védőruházatban végző személy végzi.

Mikor érdemes igénybe venni a kiszállást?

Amikor a PCR teszt házhoz jön, annak rengeteg előnye van.

  1. Többek között időt nyerünk: ahelyett, hogy oda-vissza egy órát vagy akár több időt is az utazásra vesztegetnénk, egy rövid home office szünetben is adhatunk mintát. Ezzel akár egy szabadnapot is nyerhetünk (egy olyan szabadnapot, amelyet nem szükséges kivenni).
  2. Biztonságos számunkra és a többiekre nézve is: a PCR tesztet általában az új típusú koronavírus fertőzés gyanúja esetén végezzük el. Ha el kell jutnunk a mintavételi pontra, akkor van esélye annak, hogy másokat megfertőzünk. Természetesen saját járművel, egyedül érkezni a legbiztonságosabb és ilyen esetben érdemes kerülni a tömegközlekedést.

    De mindenki másra is igaz mindez, így, ha egy mintavételi pont előtt esetleg sorban kell állni és persze mindenképp be kell mennünk, ennek is van valamennyi kockázata. Ezzel szemben az otthoni mintavétel mindenki számára biztonságosabb.

  3. Családdal vagy nagyobb társasággal nehézkes lehet mozogni / ez lehet a legkényelmesebb megoldás. Aki szülő vagy töltött már akár egy rövidebb időt is kis gyermekekkel, tudja, hogy az utazás velük különösen kihívásokkal teli lehet.

    De igaz lehet ez egy társaságra is, amelyik együtt akar utazni egy olyan desztinációra, ahová kötelező a negatív PCR teszt jelenléte. Az utazás előtt utolsó megbeszélést össze lehet kötni egy PCR teszt szűréssel. Jól jön ebben az esetben a MargitLab alapvető szolgáltatása, amely a PCR teszt árába foglalja a magyar és angol nyelvű lelet kiküldését is.

Mennyibe kerül a PCR teszt kiszállással?

A PCR teszt hatósági ára 19.500 Ft, amelyet a Margit Laboratórium jóval kedvezőbb áron, 14.000 Ft-ért kínál fel. A kiszállási díj Budapesten 6000 Ft-ba kerül, tehát egy teszt esetén a teljes összeg alig lépi át a hatósági árat, míg Pest megyében a kiszállás ára 10.000 Ft, az ország további részeiben egyénileg kerül meghatározásra a kiszállási díj.

Csoportos / családi kedvezmény is elérhető: ha legalább 4 tesztet végzünk el egyszerre, akkor a kiszállítás ára egészen pontosan 0 Ft. Ha pedig legalább 5 teszthez van szükség mintavételre egyszerre, akkor a PCR teszt ára 14.000 Ft-ról tovább csökken 13.500 Ft-ra tesztenként.

Hol érdemes a PCR teszt kiszállással szolgáltatást igénybe venni?

Ma igen sok cég foglalkozik különböző COVID-19 tesztek forgalmazásával, azonban nem minden cég vállal kiszállást. A Margit Laboratóriumnál Budapesten és Pest megyében a kiszállás egy bevett, az ügyfelek részéről kedvelt gyakorlat. Mint említettük, egy legalább 4 fős család vagy legalább 4 fős társaság esetében a kiszállás ingyenes, így ez nagyon sok esetben kényelmesebb és jobb megoldás, mint az utazás akár a legközelebbi mintavételi pontra.

K:

Lehetséges PCR tesztet végezni kiszállással?

V:

A PCR teszt első része a mintavétel, amely általában egy mintavételi ponton történik, azonban nincs akadálya, hogy „házhoz menjen”. A Margit Laboratórium ajánl ilyen szolgáltatást.

K:

Mennyibe kerül egy kiszállás PCR teszt esetén?

V:

A Margit Laboratórium jelenlegi árai alapján Budapesten a kiszállás 6000 Ft, Pest megyében 10.000 Ft, azonban legalább 4 PCR teszt elvégzése esetén ez a díj ingyenes. 5 teszt esetén kedvezmény érhető el a PCR tesztek áraiban is (ilyenkor 13.500 Ft-os áron érhetők el, 14.000 Ft helyett).

K:

Kinek érdemes igénybe venni a kiszállásos PCR tesztet?

V:

Akinek drága az ideje: a kiszállás díja sokaknak alacsonyabb, mint a legközelebbi mintavételi ponthoz utazás oda-vissza. Annak is, akinek fontos a saját és mások biztonsága és azoknak is, akik legalább 4-en vannak vagy nehezen utaznak (pl. kisgyerekkel).

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban