PCR teszt előtt mit nem lehet és mit szabad? ✔️

Egy PCR teszt előtt szabad-e enni-inni?

A PCR (polymerase chain reaction, polimeráz-láncreakció) teszt nem olyan új fogalom, mint a COVID-19 vagy SARS-COV-2, a története közel 40 éves. Kary Mullis a Cetus Corporation kutatójaként 1983 decemberében találta fel ezt, majd ezután 3 évbe telt, amíg gyakorlatba is sikerült átültetni a technológiát. A PCR technológia megismételt duplikációs ciklusok által mesterségesen megsokszorozta a DNS-t a DNS-polimeráz enzim segítségével. A PCR technológiát lehet alkalmazni több ezer éves DNS elemzésére, örökletes betegségek kimutatására, genetikai ujjlenyomatként azonosítás során (pl. bűncselekmények helyszínéről) és olyan fertőző betegségek kimutatására, mint az új típusú koronavírus. Az alábbiakban ez utóbbi, a jelenleg legelterjedtebb PCR alkalmazásról, a PCR tesztről szólunk néhány szót.

Hogyan kell felkészülni egy PCR tesztre?

Sok orvosi beavatkozás, legyen szó egy egyszerű kontroll vizsgálatról, komoly műtétről vagy bármi másról a két véglet között, előzetes készülést igényel. Nem kivétel ez alól a PCR teszt sem. A PCR teszt előtt enni inni 3-4 órával tilos. Sőt, ezek mellett figyelni kell arra is, hogy ne mossunk fogat, ne végezzünk szájöblítést és ne dohányozzunk. Mindezek a tevékenységek rontják a garat és orr mintákat is. A Margit Laboratórium esetében a legkevesebb kényelmetlenség és kellemetlenség érdekében garatból történik a mintavétel, amely már már bizonyos, ugyanolyan megbízható, mint az orrból levett minták.

Sokszor felmerül a kérdés: A COVID teszt előtt lehet enni? Közvetlenül előtte nem: azt javasoljuk, hogy 4 órával a mintavétel kezdete előtt már ne étkezzen, ne fogyasszon folyadékot, ne dohányozzon és ne öblítse ki száját. Így lehet biztosítani, hogy a speciális diagnosztikai laboratóriumunk tökéletes mintából dolgozhasson.

Hogyan zajlik egy PCR teszt?

A PCR teszt jelenleg a legmegbízhatóbb módszer a SARS-CoV-2 vírus kimutatására. A kevésbé megbízható gyorstesztekkel ellentétben a kiértékeléshez szükség van egy megbízható laboratóriumra, amelyből csak néhány található Magyarországon. Ezek egyike a fővárosban, a budai Bécsi úti Szent Margit Kórházban található Margit Laboratórium. Ez a speciális felszereltségű diagnosztikai labor a kórházban található, de az állami intézménytől függetlenül működik.

Ahhoz, hogy egy PCR tesztről kézhez kaphassuk a leletet, rajta a legfontosabb „negatív” vagy „pozitív” szóval, el kell juttatni a levett mintát ebbe a laboratóriumba. A megszokott módja mindennek befáradni egy mintavételi pontra, ahol a szakképzett munkatárs leveszi a mintát:

  • Budapesten a III. kerületben H – P: 6:00 – 20:00 között, Szombaton 8:00 - 14:00 nyitva van a mintavételi pont a már említett Szent Margit kórházban,
  • még mindig Budán maradva a II. kerületben, a Szilágyi Erzsébet fasor 47-es szám alatt, a Danubius Hotel, ismertebb nevén a Körszálló parkolójában H – P: 8:00 – 16:00 között nyitva tartó mintavételi ponton,
  • a pesti oldalon a XIV. Kerületben, a Puskás Ferenc Stadion metró állomásnál a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán, a pavilonsorban található mintavételi ponton, amely H – P: 8:00 – 16:00 között tart nyitva,
  • szintén Pesten, valamivel távolabb a belvárostól, a XIX. kerületben, az 1193, Üllői út 303-nál, a MOL kúton ez a mintavételi pont is H – P: 8:00 – 16:00 között tart nyitva,
  • míg a fővároson kívül elérhető mintavételi pont Debrecenben (4029, Csapó utca 42., az irodaház mellett, hátul az udvarban), itt a nyitvatartás: H-CS: 8:00 – 15:00 és P: 8:00 – 13:00.
  • Székesfehérváron, az Alba Plázában: 8000, Székesfehérvár, Palota út 1., ahol az alábbi nyitvatartással várnak minket: H-CS: 9:00 – 16:00 és P: 8:00 – 13:00, és
  • végül, de nem utolsósorban Nyíregyházán, a Széchenyi irodaház, a Széchenyi út 15 szám alatt, itt a nyitvatartás H-P: 8:00 – 16:00 közötti.
  • a MargitLab mintavételi pontjainak hálózata gyorsan növekszik, a cikk írásának a pillanatában pécsi mintavételi pont nyitása van beütemezve, de tervezzük több más vidéki helyszín megnyitását is.

Muszáj elutazni egy mintavételi pontra?

Nem feltétlenül kell eljutnunk egy mintavételi ponthoz, a Margit Laboratóriumnál létezik PCR teszt elvégzése kiszállással is: ez jó megoldás lehet, ha home office-ban dolgozunk vagy ha jobban megéri kifizetni a kiszállási díjat, mint beutazni. A kiszállás ára jelenleg 6000 Ft Budapesten belül és 10.000 Ft Pest megyén belül. Ezt a szolgáltatást sokszor családok veszik igénybe, többek között ezért 4 PCR teszt esetén a kiszállás díjmentes. Sőt, legalább 5 teszt elvégzése esetén az eredetileg is alacsony, 14.000 Ft-os ár további kedvezménnyel 13.500 Ft-ra csökken (ennek része a mintavétel, vizsgálat és a lelet kiküldése magyar és angol nyelven is).

K:

Szabad PCR teszt előtt enni?

V:

Ahhoz, hogy a levett minta minősége tökéletes legyen, azt javasoljuk, 4 órával a tesztelés előtt ne étkezzen.

K:

Szabad PCR teszt előtt inni?

V:

Ahhoz, hogy a levett minta minősége tökéletes legyen, azt javasoljuk, 4 órával a tesztelés előtt ne fogyasszon folyadékot.

K:

Mire kell figyelni a PCR teszt elvégzése előtt?

V:

4 órával a mintavétel előtt ne étkezzen, ne fogyasszon folyadékot, ne mosson fogat, ne öblítse ki a száját és ne dohányozzon.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban