Felhívás

Kedves Érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
Időpontfoglalás
Magyar

A PCR teszten honnan vesznek mintát?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy orrból vagy garatból történik-e a mintavétel? Valóban kissé homályos a kérdés, hiszen mindkét módszer elérhető és használt. A PCR tesztek esetén az orrból vagy a szájgaratból vett kenetből és annak diagnosztikai vizsgálatából állapítják meg a szakemberek az egyén fertőzöttségének korai szakaszát.

Erre sajnos hosszú időt kell várni, ami akár 24-48 óra is lehet, azonban a PCR teszt garat vagy orr kenetmintákból is pontos eredményeket tud felmutatni. Jó hír lehet, hogy nem szükséges az orrból történő mintavételt választani. Azonban, ha valamiért nem vehető le a minta a szájgaratból, akkor sem kell lemondanunk a teszt elvégzéséről.

Emellett léteznek olyan nem PCR antigén gyorstesztek is, amit mi magunk akár otthonunkban, vagy akár szakemberek által tesztközpontokban is elvégeztethetünk. Az antigén gyorsteszt kisebb érzékenysége miatt jellemzően csak a meglévő betegség esetén mutatja ki a COVID-fertőzöttséget. Az orrgaratból vagy nyálból vett minta esetén akár már negyedórás várakozás után is kiderül, hogy fertőzöttek vagyunk-e.

És a vérből vett minta?

Vérmintából koronavírus IgM és IgG ellenanyag szintjének mérését végezhetjük el otthon vagy szakemberek által egy tesztközpontban. A gyorsteszt során az ujjbegyből nyert vérből állapítható meg, hogy éppen zajlik a betegség vagy esetleg túlestünk már rajta. De még azt is megtudhatjuk, hogy az oltás után milyen mennyiségű antitestet tartalmaz a szervezetünk kvalitatívan. Ezek a módszerek azonban nem keverendők a nagy pontosságú PCR tesztekkel, ami a vírusoknak már a korai jelenlétét is kimutatja, az ellenanyagszint mértékét viszont nem. Ráadásul a PCR teszteket mindenképpen szakszemélyzet végzi el, miközben a gyorsteszteket akár mi magunk is elvégezhetjük.

Létezik fájdalommentes módszer?

Attól függően, hogy honnan szeretné a mintavételt, a PCR teszt orrból vagy garatból is levehető. Az orrból történő mintavétel sajnos híresen kellemetlen módszer. Ezért csak akkor ajánlott, ha a szájgaratból valamilyen ok miatt nem vehető le a diagnózis felállításához szükséges minta. A torokból történő mintavétel viszont csak minimális és rövid ideig tartó kellemetlenséggel jár, ami egyáltalán nem fájdalmas.

Ha lehetőség van választani, hogy a PCR teszt garat vagy orr kenetmintából dolgozzon, akkor válasszuk bátran a szájgaratot. A torokból vett minta ugyanolyan pontos eredményt képes produkálni a fertőzöttség korai szakaszának megállapítására, mint az orrból vett kenet, csak egy fokkal kellemesebb az eljárás.

Hogyan készüljünk fel a mintavételre?

A PCR teszt hatékonyságát különféle hatások befolyásolhatják, ezért fontos betartani néhány alapszabályt. Az első és legfontosabb, hogy a PCR teszt orrból vagy garatból történő mintavétele előtt ne dohányozzunk, ne mossunk fogat, és még csak vízzel se öblögessünk. A mintavételt megelőző 8-12 órában ne együnk és igyunk semmit, még rágógumit sem. Tehát fontos, hogy éhgyomorral készüljünk a vizsgálatra a lehető legpontosabb eredmény érdekében! Ha nem tartjuk be a fentieket, azzal álnegatív eredményt produkálhatunk, és a teszt ismétlésére lehet szükség a helyes laboreredmény érdekében.

Azt, hogy a PCR teszten orrból vagy garatból vesznek mintát, meghatározhatjuk mi magunk is a tesztállomásokon, vagy a Margit Laboratórium tesztközpontban. Akkor se ijedjünk meg, ha nincs lehetőségünk elmenni teszteltetni magunkat. A központ munkatársai ugyanis külön kiszállási díj ellenében házhoz mennek és elvégzik a szakszerű mintavételt. Ennek eredményéről a személyes mintavételhez hasonlóan 24, vagy akár 12 óra múlva is értesülhetünk!


Közzétéve: 2022.01.14

K:

PCR teszt vérből vagy nyálból?

K:

A PCR teszt garat vagy orr mintavétellel történik?

K:

Hol csinálnak PCR tesztet?

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban