Felhívás

Kedves Érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
Időpontfoglalás
Magyar

MIT KELL TUDNI A PCR TESZTEKRŐL?

A PCR (polymerase chain reaction, azaz polimeráz láncreakció) technológiát egészségügyi laboratóriumokban és élettudományi kutatásokban meglehetősen sok, különböző kutatásra használták az utóbbi közel 30 évben feltalálása óta (ez 1983-ban történt, Karry Mullis biokémikus fedezte fel, akit 10 évvel később kémiai Nobel-díjat nyert). PCR tesztekkel lehet apasági vizsgálatot végezni, ezek alkalmasak egyes örökletes betegségek kimutatására is és genetikai ujjlenyomatot is lehet velük azonosítani.

Ezek mellett PCR tesztekkel lehetséges géneket klónozni és ezzel fertőző betegségeket is ki lehet mutatni. Ez a felhasználási típus tette a PCR tesztet közismertté 2020 tavasza óta a világban minden táján: jelenleg ez a legbiztosabb módszer a SARS-COV-2, hétköznapi nevén a koronavírus kimutatására az emberi szervezetben.

Mit kell tudni egy PCR teszt elvégzésének lépéseiről?

 1. Mintavétel
 2. A PCR teszt menete átesett különböző változásokon az új típusú koronavírus megjelenése óta, különösen a mintavételi fázis. Sokáig úgy tűnt, hogy a mintavétel legmegbízhatóbb módja az orrból történik, ezzel kapcsolatban pedig közszájon forgott, hogy ez óriási fájdalommal is járhat.

  Azonban mára már tudjuk, hogy garatból, (hosszan tartó) fájdalom nélkül, mindössze néhány másodperces kellemetlen érzéssel ugyanilyen megbízhatóan vehető le egy PCR teszt minta. Ezért a Margit Laboratórium garatból vesz mintát (igény esetén orrból), így a lehető legkevesebb kellemetlenséggel jár a teszt.

  Kimondhatjuk tehát, hogy ezzel a módszerrel a koronavírus teszt menete a mintavétel során elhanyagolható kellemetlenséggel jár, legyen szó felnőttek vagy akár gyerekek teszteléséről. A mintavétel elvégzése különleges képzést, szaktudást és mintavételi eszközt igényel, a mintát pedig védőfelszerelésben veszik le.

  A szokásos eljárás az, hogy az ügyfél egy mintavételi pontra érkezik meg a tesztre, azonban létezik olyan szolgáltatás is, hogy a teszt „megy házhoz”: 4 fő esetén ez kiszállítási díj nélkül is elérhető, amely kiváló opció lehet családoknak.

  Amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy a PCR teszt hogyan zajlik, akkor mindenképp meg kell említenünk, hogy a mintavétel csak az első lépése a folyamatnak.

 3. A vizsgálat
 4. A minta levétele utána a tesztelt személynek mindössze arra kell várnia, hogy kézbe (vagyis elektronikus postaládájába) megkapja az leletet. Míg a leleten a legfontosabb szó a negatív vagy a pozitív, a PCR teszt nem gyorsteszt, hanem egy szakképzett munkatárs tudományos vizsgálata után tudhatjuk meg az eredményt.

  A PCR teszt mintájának kiértékelése pedig nemcsak magasan képzett személyzetet igényel, hanem egy speciális laboratóriumot is. Ezek egyike Magyarországon a Budapest III. kerületében, a Bécsi út 43. szám alatt található Margit Laboratórium, amely egy speciálisan felszerelt molekuláris diagnosztikai laboratórium.

 5. Mennyi időbe telik hozzájutni a PCR teszteredményhez?
 6. A PCR teszt esetében sokszor kerül elő a 48 és 72 órás időtartam különböző utazások és előírások kapcsán, ezek általában arra utalnak, hogy a mintavételtől számolva ennyi ideig fogadnak el egy leletet.

  Maga a PCR teszt elvégzésének ideje nagyban függ a logisztikától: a levett mintát el kell juttatni egy speciális laboratóriumba (amelyből, a mintavételi helyekkel ellentétben nincs sok az országban), majd ott ki kell értékelni.

  A Margit Laboratórium ígérete szerint a PCR teszt eredménye legfeljebb 24 órán belül megérkezik emailben, kivéve pénteki mintavétel esetén, ekkor hétfőre várható az eredmény. Külön kérés esetén létezik sürgős szolgáltatás is, amely 8 órán belül garantálja a lelet megérkezését.

Melyik mintavételi pontot érdemes felkeresni?

A Margit Laboratórium jelenleg öt mintavételi pontot üzemeltet, ezek egyike Debrecenben található, kettő Budán, kettő pedig Pesten.

Érdemes a legközelebbi mintavételi pontot felkeresni, a főváros külső, délkeleti részéhez a XIX. kerületi mintavételi pont van a legközelebb, amely az 1193, Üllői út 303-as címen található.

Pest keleti, északkeleti részéről a XIV. kerületi mintavételi pontot lehet érdemes megcélozni, amely a Puskás Ferenc Stadion metróállomásnál található, a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán, a pavilonsornál.

Pest belvárosából és északi részéről ez utóbbi is jó megoldás lehet, de érdemes átgondolni, hogy nem jobb megoldás-e a 1036 Bécsi út 43. szám alatt található Margit Laboratórium vagy a Körszálló (1026, Szilágyi Erzsébet fasor 47) előtt álló mintavételi pont meglátogatása, 10 perc sétára a Széll Kálmán (volt Moszkva) tértől.

Ha a PCR teszt eredményét hamarabb szeretnénk kézhez kapni, mint az ígért 24 óra, érdemes érdeklődni, hogy a vizsgálati folyamatot meggyorsítja-e a Margit Laboratóriumban levett minta (hiszen innen nem kell tovább szállítani a mintát).

K:

Létezik olyan PCR teszt, amely rögtön ad eredményt?

K:

Milyen gyorsan kapom kézhez a PCR teszt eredményt?

K:

Mennyibe került egy PCR teszt?

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban