Felhívás

Kedves Érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
Időpontfoglalás
Magyar

Mi a teendő pozitív koronavírus teszt esetén?

A legfontosabb teendő az, hogy a fertőzött személy maradjon otthon és ne érintkezzen másokkal. Bár a mikrobiológiai laboratórium jelenti a pozitív eredményt a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé, érdemes felkeresni a háziorvosunkat és tájékoztatni a fejleményekről. Az illetékes kormányhivatal járványügyi osztálya adja ki az ún. karantén határozatot és ennek végeztével a felszabadító határozatot is.

A háziorvos tájékoztatása mellett a munkahelyet is tájékoztatni kell, így a kontaktkutatás ott is elkezdődhet. Hallgatók esetén a csoporttársakat, gyakorlatvezetőket és a dékáni hivatalt is tájékoztatni kell.

Tudni kell, hogy egy az első tünetek megjelenése előtt már 2 nappal fertőzőképes az ember, a vírus elkapásától pedig 5-7 nappal később lehet nagy biztonsággal kimutatni a SARS-CoV-2 vírust.

A magas kockázati kategóriában azok tartoznak a fertőzés átadása szempontjából, akik a fertőzöttel egy háztartásban élnek; ha beltéri találkozás történt, ahol egyik fél sem viselt maszkot; akivel fizikai kapcsolatba kerültünk (akár egy kézfogás is elég erre); és aki védőfelszerelés nélkül érintkezett a COVID-19-cel fertőzött beteg fertőző váladékával (pl. ráköhögés, szabad kézzel megfogott zsebkendő). Ebbe a kategóriába tartoznak azok a személyek is, akik 2 méteren belüli térben legalább 15 percet töltöttek: közös kávézás, dohányzás, étkezés is ilyen lehet, ahogy egy osztályteremben töltött idő, irodai megbeszélés vagy egy váróteremben töltött idő is.

Alacsony kockázatnak tekinthető együtt utazni egy fertőzött személlyel és egy negyed óránál rövidebb ideig eltöltött idő és / vagy a 2 méteres távolságot tartva érintkezni.

Milyen tünetekkel jár a hosszú COVID?

Bár Magyarország COVID-19 halálozási rátája kiemelkedően magas, az igazolt fertőzöttek közül 96,26% felépült. Azonban a felépülés és a teljes gyógyulás sajnos nem minden esetben egyenértékű. Sokan számolnak be hosszú COVID tünetekről, egy kutatás azt állítja, hogy minden harmadik COVID-19-en átesett személy hosszú távú szövődményektől szenved.

A kutatás végzők szerint a hosszú COVID-dal kapcsolatos problémákat ma még alulértékelik, pedig a leggyakrabban említett tünetek között található a depresszió, a szorongás, a poszttraumás stressz-szindróma (röviden PTSD), a légszomj, az általános fáradtság és a hajhullás is.

Amellett, hogy gyakoriak a vírus távozása után megmaradó légzési problémák, olyan szövődményekhez is gyakran vezet a SARS-CoV-2 vírussal való megfertőződés, mint szív- és érrendszeri megbetegedések és a krónikus gyulladás.

Milyen teszte(ke)t érdemes elvégezni a COVID-19 betegség lefolyása után?

Létezik egy úgynevezett Post COVID teszt, vagyis COVID utáni teszt, amely arra ad választ, hogy a felépülés szövődmények nélkül történt-e meg az új típusú koronavírus fertőzés után. Több cég különböző árakon ajánl ilyen tesztelést. A Margit Laboratórium egyik célja, hogy a COVID-dal kapcsolatos minden tesztet elérhető áron és a legmagasabb minőségi mutatók betartásával kínálja fel az arra igényt tartóknak.

A cikk megírásának a pillanatában a Post COVID teszt a Margit Laboratóriumban mindössze 15.000 Ft-os áron vásárolható meg.

Kinek ajánlott a Post COVID teszt elvégzése?

Aki a COVID-19 vírusfertőzésből felépült és fáradtnak, gyengének érzi magát, esetleg magas vérnyomásban szenved, heves szívdobogása van, esetleg fennáll a légszomj, köhögés, mellkasi fájdalom ezután is vagy valamelyik másik, már említett tünet, akkor nem szabad halogatni a Post COVID teszt elvégzését.

De nem ez az egyetlen alkalom. Egy koronavírus fertőzés teljesen tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel is lefolyhat, de ez nem azt jelenti, hogy nem alakulhatnak ki súlyos szövődmények.

Hogyan történik a Post COVID teszt?

A Post COVID teszt során a mintavételhez vérvételre van szükség, csakúgy, mint az ellenanyag tesztek (IgG, IgM, Centaur tesztek), az eredményeket általában kb. 2 munkanapon belül kézhez kaphatjuk.

K:

Mikor ajánlott Post COVID tesztet végeztetni?

K:

Mikor alakul ki hosszú COVID fertőzés?

K:

Milyen módszerrel vesznek mintát a Post COVID teszthez?

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban