Felhívás

Kedves Érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
Időpontfoglalás
Magyar

A mindennapi szóhasználatban elterjedt koronavírus járvány a 2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) által világjárványnak nyilvánított pandémia. Az első esetet 2019 decemberében azonosították a kínai Vuhan tartományban és amely, mondhatjuk, az egész világ életét felforgatta, méghozzá olyan módokon, amelyeket gyakorlatilag senki nem látott előre. Nemcsak a járvány maga, hanem rengeteg hozadéka is az életünk része lett, miközben a szókincsünk is sok új kifejezéssel gazdagodott, a legtöbben több időt töltöttek online, világszerte jobban elterjedt a home office stb. Az utóbbi időszakban Magyarországon nagy sajtóvisszhangot kapott az oltások kérdése, amely során sokat hallhattunk „nyugati” és „keleti” vakcinákról, ahogy a legtöbben elsajátították a Sinopharm („kínai”), Szputnyik V („orosz”), Pfizer / Biontech, Moderna, Oxford / AstraZeneca, Janssen / Johnson & Johnson szavakat is, csakúgy, mint a különböző Covid-19 tesztek elnevezését és funkcióit is (PCR teszt, antigén teszt, antitest (ellenanyag) teszt, szerológiai teszt, IgG teszt, IgM teszt, Centaur teszt (néha kentaur teszt)). A világban már több mint 2,2 milliárd tesztet végeztek el, így nem véletlenül került reflektorfénybe a tesztelés témaköre többször is az utóbbi időszakban.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban

Mit kell tudni a Centaur tesztről?

A Centaur név kevésbé ismert, mint például a PCR vagy az (antigén) gyorsteszt elnevezés, ennek egyik oka az, hogy a Centaur nem a fertőzés meglétéről ad tájékoztatást, hanem az adott pillanatban meglévő védettségről és annak mértékéről kvantitatívan. Ez azt jelenti, hogy a Centaur teszttel a védettség kimutatható mind a fertőzésen átesés után, mind oltás után (ebben az esetben akkor érdemes a tesztet elvégeztetni, amikor már a teljes védettség várhatóan kialakult). Mindez érthetővé teszi, hogy 2020 során ennek a tesztnek jóval kevesebb létjogosultsága volt, mint mondjuk a PCR tesztnek, hiszen oltások még nem léteztek és az év jelentős részében viszonylag kevesen estek át a fertőzésen hazánkban. Egyébként a felsorolt tesztek közül a Centaur teszt a legújabb (a PCR technológiát az 1980-as években találták fel), ez is az egyik oka annak, hogy még kevésbé közismert.

A Centaur teszt egy szerológiai (vagyis a vérszérumot vizsgáló) teszt, amely az ellenanyagszintet mutatja ki a szervezetünkben. A Centaur egy nagy érzékenységű immunológiai módszer, ezzel történik az ellenyanyag kimutatása egy speciálisan felszerelt laboratóriumban. Jelenleg Magyarországon kevés intézményben van lehetőség ilyen vizsgálatra, az egyik a budai Kolosy térnél Margit Laboratórium.

Pontosan mit mér a Centaur teszt?

A Centaur teszt azt mutatja ki vénás vérből, hogy a SARS-COV-2 vírus total immunoglobulin antitestje megjelent-e a szervezetünkben. Ezek az antitestek az új típusú koronavírus S-tüskefehérjéjének azt a részét semlegesítik, amelyik felelős a vírus bejutásáért a sejtekbe. Ezzel a teszttel az antitest meglétét és szintjét lehet meghatározni akár oltás után, akár megbetegedés után alakult ki. A vizsgálat 99%-os érzékenységű, 100%-os specificitás mellett mutatja ki az IgG antitest jelenlétét. A HKU1, 229E, OC43, NL64, SARS-COV-1, és MERS-COV (korona)vírusok aktuális vagy múltbéli fertőzöttsége egyes ritka esetekben keresztreakciót okoznak, így a Centaur teszt eredményét befolyásolhatják.

Kinek ajánlott a Centaur teszt elvégzése?

Bárkinek, aki meg szeretné tudni, hogy védett-e a Covid-19 vírus ellen és milyen mértékben, a Centaur teszt a jelenleg elérhető legjobb megoldás. Az mRNS vakcinákkal (Magyarországon eddig az engedélyezett vakcinák közül a Pfizer / Biontech és a Moderna vakcinája ilyen) oltottaknak a védettség kimutatására az úgynevezett ELFA IgG kvalitatív teszt is megfelelő, de a többi oltás esetén (Magyarországon Sinopharm (kínai), Szputnyik V (orosz), Oxford / AstraZeneca, Janssen / Johnson & Johnson) a Centaur teszt a megbízható módszer a védettség és annak mértékének kimutatására.

Oltások után mindenképpen érdemes megvárni a teljes védettség várható kialakulását, mielőtt tesztet végeztetünk: a kétdózisú vakcinák esetében a 2. oltás utáni 14. naptól kezdődően ajánlott, míg az egydózisú vakcinák közül (jelenleg ez a Janssen / Johnson & Johnson vakcinája) az oltás utáni 28 naptól kezdve ajánlott.

A Centaur tesztet nemcsak azoknak érdemes elvégeztetniük, akik oltást kaptak, hanem azoknak is, akik (PCR teszttel vagy antigén gyorsteszttel) igazoltan átestek már a fertőzésen és azoknak is, akik nem tudják, hogy átestek-e a fertőzésen. Köztudott ugyanis, hogy sokan teljesen tünetmentesen estek át a fertőzésen, míg mások olyan tünetekkel, amelyekről nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy az új típusú koronavírus okozta-e őket. Bármelyik esetről is van szó, a Centaur teszt nagy megbízhatósággal állapítja meg a védelem meglétét (a teszt pozitív eredménye azt jelenti, hogy a szervezetünk védett, vérünkben található ellenanyag a vírus ellen) és mértékét.

A Centaur teszt pozitív eredménye jogilag is igazolja a védettséget a Covid-19 vírussal szemben, így ez azoknak is hasznos koronavírus teszt lehet, akik védettségi igazolványt szeretnének igényelni.

2022.05.01-től a Védettségi igazolvány és annak követelményei változni fognak további információkért kattints ide.

K:

Hol lehet Centaur tesztet végeztetni?

K:

Mit mér a Centaur teszt?

K:

Kinek ajánlott a Centaur teszt?