Felhívás

Kedves √ČrdeklŇĎdŇĎ!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
IdŇĎpontfoglal√°s
Magyar

Milyen Covid tesztek léteznek?

Eddig t√∂bb mint 2,2 milli√°rd (!) hivatalos Covid tesztet v√©geztek a vil√°gon. Ezek jelentŇĎs r√©sze azt igyekezett megtudni, hogy az adott szem√©ly fertŇĎz√∂tt-e (√©s √≠gy fertŇĎz-e) az √ļj t√≠pus√ļ koronav√≠russal. Ezt a legpontosabban a PCR (polimer√°z l√°ncreakci√≥) technol√≥gi√°j√ļ teszt k√©pes kimutatni, amely ebben az esetben arra haszn√°lhat√≥, hogy az adott k√≥rokoz√≥ jelenl√©t√©t √ļgy mutatja ki, hogy a k√≥rokoz√≥ genetikai √∂r√∂k√≠tŇĎanyag√°nak egy kis r√©sz√©t megsokszorozz√°k.

Egy egyszerŇĪbb, olcs√≥bb, de kev√©sb√© megb√≠zhat√≥ teszt az antig√©n gyorsteszt annak kimutat√°s√°ra, hogy az adott pillanatban a koronav√≠rus jelen van-e a vizsg√°lt l√©gutakban, teh√°t valaki fertŇĎz√∂tt-e a SARS-COV-2 v√≠russal. Mivel ez sokkal kev√©sb√© megh√≠zhat√≥, mint a PCR teszt, az antig√©n gyorstesztet ritk√°n fogadj√°k el utaz√°shoz, karant√©n mentes√≠t√©s√©hez pedig itthon egy√°ltal√°n nem.

A Covid ellenanyag teszt ezekkel szemben azt vizsg√°lja, hogy a vizsg√°lt szem√©ly √°tesett-e a fertŇĎz√©sen a m√ļltban. Az ellenanyag, m√°s n√©ven antitest szŇĪr√©s nem mag√°t a v√≠rust, hanem az emberi szervezet v√≠rusra adott reakci√≥j√°t vizsg√°lja. T√∂bb k√ľl√∂nf√©le antitest teszt is l√©tezek, ezek mindegyik√©n√©l a mint√°t v√©rbŇĎl veszik (gyakran tal√°lkozunk a szerol√≥giai kifejez√©ssel, ennek jelent√©se a v√©rsz√©rum (v√©rsav√≥) √©s m√°s testnedvek tudom√°nyos vizsg√°lata: gyakorlati √©rtelemben a v√©rsz√©rumban tal√°lhat√≥ antitestek diagnosztikai azonos√≠t√°s√°ra szokott utalni, ahogy ebben az esetben is.

Milyen típusai vannak az antitest vizsgálatoknak?

Az antitest vizsg√°lat v√©rbŇĎl alapvetŇĎen k√©tfajta lehet.

  1. A tesztek egyik t√≠pusa az mutatja meg, hogy tal√°lhat√≥k-e antitestek a v√©rben, kialakult-e valamilyen v√©delem a koronav√≠rus ellen. Ez a teszt nemcsak a fertŇĎz√∂tts√©gen √°tes√©st mutatja ki, hanem az mRNS vakcin√°k (Pfizer / Biontech √©s Moderna) √°ltal kiv√°ltott immunv√°lasz sor√°n termelŇĎd√∂tt ellenanyagok detekt√°l√°s√°t is lehetŇĎv√© teszi. Ugyanenn√©l az alfajn√°l maradva az antitest teszt v√©rbŇĎl szint√©n k√©tf√©le lehet. Az egyik az IgG, a m√°sik pedig az IgM antitestet mutatja ki. Mindk√©t esetben magas √©rz√©kenys√©gŇĪ, nagy biztons√°g√ļ kvalitat√≠v tesztre √©s teszteredm√©nyre sz√°m√≠thatunk. Ezt a tesztet sokan ELISA tesztk√©nt ismerik. Az ELISA egy betŇĪsz√≥, az angol enzyme-linked immunosorbent assay sz√≥kapcsolatra utal, amely magyarul enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsg√°latot jelent. A teszteredm√©ny igen sz√©les sk√°l√°n mozog azok k√∂z√∂tt is, akiknek kialakult m√°r v√©detts√©ge. A m√©rt√©kegys√©g, amelyet a teszt jelez, az U / ml, amely a unit / milliliter, azaz egys√©g / milliliter szavakra utal. B√°r a tesztek √©rt√©kel√©se elt√©rhet, √°ltal√°ban a 0 ‚Äď 0,8 U / ml k√∂z√∂tti √©rt√©k arra utal, hogy a vizsg√°lt nem szem√©ly nem esett √°t a Covid-19 fertŇĎz√©sen √©s nem kapott olt√°st. A Covid-19 fertŇĎz√©sen √°tesett szem√©lyek antitest sz√°ma 50 ‚Äď 150 U / ml k√∂z√∂tt szokott v√°ltozni, m√≠g a k√©t olt√°s ut√°ni teljes v√©detts√©g kialakul√°sa √°ltal√°ban a fiatalokn√°l magasabb √©rt√©k szokott lenni (ak√°r t√∂bb ezer egys√©g milliliterenk√©nt), m√≠g az idŇĎsebbekn√©l is 500 feletti egys√©g az √©rt√©k milliliterenk√©nt.
  2. A m√°sodik t√≠pus√ļ vizsg√°lat jelenleg m√©g kev√©sb√© ismert, de k√∂nnyen lehet, hogy hamarosan nagyon el fog terjedni. A semleges√≠tŇĎ antitest vizsg√°lat, k√∂znapibb nev√©n a Centaur kvantitat√≠v vizsg√°lat szint√©n v√©n√°s v√©rbŇĎl levett mint√°b√≥l t√∂rt√©nik, √©s ez a teszt a total immunoglobulin antitestek jelenl√©t√©t mutatja ki. Ezek az antitestek felelŇĎsek az√©rt, amelyek a SARS-COV-2 v√≠rus S-t√ľskefeh√©rj√©j√©nek egy r√©sz√©t semleges√≠ti, m√©ghozz√° azt, amelyik a v√≠rus sejtbe jut√°s√°√©rt felelŇĎs. EbbŇĎl a komplex tesztbŇĎl nagy pontoss√°ggal kider√ľl, hogy milyen m√©rt√©kben vagyunk v√©dettek a fertŇĎz√©ssel szemben √©s az is, hogy megfertŇĎzhetj√ľk-e a k√∂rnyezet√ľnkben l√©vŇĎket. A mŇĪk√∂d√©si elv alapj√°n b√°rmilyen t√≠pus√ļ olt√°ssal is oltottak m√°r minket, ezzel kider√≠thetŇĎ, hogy v√©dettek vagyunk-e √©s sz√°mszerŇĪs√≠tve mennyire. Jelenleg ez a legmegb√≠zhat√≥bb teszt annak eld√∂nt√©s√©re, hogy milyen v√©detts√©ggel rendelkez√ľnk.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban

Miért választja valaki az antitest (ellenanyag) tesztet?

Több oka is lehet annak, hogy miért végeztet el valaki egy ilyen tesztet. A leggyakoribbak az alábbiak:

  • Ha ut√≥lag valaki igazolni szeretn√©, hogy √°tesett a Covid-19 fertŇĎz√©sen. Ez k√ľl√∂n√∂sen hasznos lehet az√©rt, mert egy pozit√≠v kvantitat√≠v antitest teszteredm√©ny eset√©n a leletet fel lehet haszn√°lni v√©detts√©gi igazolv√°ny kiv√°lt√°s√°hoz.
  • Az √∂sszes olt√°s ut√°n ki lehet der√≠teni, hogy kialakult-e v√©detts√©g a Covid-19 v√≠rus ellen √©s milyen m√©rt√©kben. √Črdemes megv√°rni a teljes v√©detts√©g kialakul√°s√°nak idej√©t, ez a m√°sodik olt√°s ut√°n 2 h√©ttel aj√°nlott, m√≠g a Janssen / Johnson & Johnson vakcina eset√©ben az elsŇĎ (√©s egyetlen) d√≥zis ut√°n 28 nappal.
  • Ha valaki nem biztos abban, hogy √°tesett a fertŇĎz√©sen, ez a teszt ki fogja mutatni, hogy kialakult-e v√©detts√©g √©s ha igen, milyen m√©rt√©kben. Itt a megfertŇĎzŇĎd√©stŇĎl legal√°bb 2 hetet kell v√°rni. A fertŇĎz√©s k√∂zben a PCR teszt az aj√°nlott √©s legmegb√≠zhat√≥bb m√≥dszer a fertŇĎz√©s detekt√°l√°s√°ra.

2022.05.01-tŇĎl a V√©detts√©gi igazolv√°ny √©s annak k√∂vetelm√©nyei v√°ltozni fognak tov√°bbi inform√°ci√≥k√©rt kattints ide.

√Črdemes a tesztet megism√©telni?

Az antitest (ellenanyag) teszt nem ‚Äěl√°t a j√∂vŇĎbe‚ÄĚ, nem jelent garanci√°t arra n√©zve, hogy a v√©detts√©g mennyi ideig fog fenn√°llni. Az aj√°nlott idŇĎszak a teszt megism√©tl√©s√©re, hogy biztosak lehess√ľnk abban, hogy a v√©detts√©g√ľnk fenn√°ll, havi rendszeress√©g, de term√©szetesen a 2- vagy 3 havonta megism√©telt teszt is ugyanolyan pontos eredm√©nyeket mutat.

K:

Antitest vagy antigén tesztet használjak?

K:

Milyen t√≠pus√ļ antitest vizsg√°latok l√©teznek?

K:

Mikor érdemes az antitest (ellenanyag) tesztet választani?