Felhívás

Kedves √ČrdeklŇĎdŇĎ!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
IdŇĎpontfoglal√°s
Magyar

Mikor érdemes IgG antitest tesztet végezni?

Az IgG antitest teszt a G immunglobulint, m√°s n√©ven ellenanyagot vagy antitestet mutatja ki a szervezetben: l√©tezik olyan (gyors)teszt, amely csak egy pozit√≠v vagy egy negat√≠v √©rt√©ket mutat ki, azonban a legpontosabb teszteket laborat√≥riumi k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt √©rt√©kelik ki.

Az IgG antitest vizsg√°lat nem alkalmas az akt√≠v, √©ppen lefoly√≥ban l√©vŇĎ fertŇĎz√©s bizony√≠t√°s√°ra: a SARS-COV-2 fertŇĎz√©s ut√°n t√∂bb k√ľl√∂nb√∂zŇĎ antitest is termelŇĎdik az emberi szervezetben, ezek k√∂z√ľl az elsŇĎk az IgA √©s az IgM (vagyis A √©s M immunglobulin / ellenanyag), a fertŇĎz√©s ut√°n kb. 5-7 nappal, az elsŇĎ t√ľnetek ut√°n jelennek meg. Ezek ut√°n ‚Äě√©rkezik meg‚ÄĚ az IgG, azonban az IgA √©s IgM nem termelŇĎdnek tov√°bb, miut√°n az antig√©n (a koronav√≠rus) is t√°vozik a szervezetbŇĎl.

Az IgG ellenanyag teszt teh√°t alkalmas arra, hogy kimutassa, v√©dettek vagyunk-e kvalitat√≠van a Covid-19 v√≠rus ellen. Amellett, hogy t√∂bbet megtudunk a v√©detts√©g√ľnkrŇĎl.

Az IgG ellenanyag teszt arra is haszn√°lhat√≥, hogy az mRNS alap√ļ vakcin√°k v√©detts√©g√©t tesztelj√ľk vele. A Magyarorsz√°gon enged√©lyezett mRNS alap√ļ vakcin√°k a Pfizer / Biontech √©s a Moderna. Fontos tudni, hogy a vakcin√°k v√©detts√©g√©t a m√°sodik olt√°s ut√°n legal√°bb 7 nappal √©rdemes megn√©zni, a teljes v√©detts√©g v√°rhat√≥ kialakul√°sa ut√°n. Szint√©n fontos tudni, hogy a t√∂bbi, m√°s elj√°r√°ssal mŇĪk√∂dŇĎ vakcina (Oxford / AstraZeneca, Janssen / Johnson & Johnson, Sinopharm (k√≠nai), Szputnyik V (orosz) eset√©ben az IgG ellenanyag teszt nem alkalmas arra, hogy kimutassa a v√©detts√©get. Ezek eset√©ben a v√©detts√©g kimutathat√≥ a Centaur (semleges√≠tŇĎ antitest) teszttel.

Van olyan is, aki havonta egyszer vagy k√©thavonta egyszer ‚ÄěellenŇĎrzi‚ÄĚ a v√©detts√©ge megl√©t√©t egy IgG teszttel.

Annak ellen√©re, hogy √ļgy tŇĪnhet, a Covid-19 m√°r a kezdetektŇĎl fogva az √©let√ľnk r√©sze, a v√≠rus rendk√≠v√ľl √ļj, √≠gy jelenleg nem tudjuk biztosan, hogy az IgG antitest milyen sok√°ig marad a szervezet√ľnkben ak√°r fertŇĎz√©s, ak√°r a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ olt√°sok bead√°sa ut√°n.

Hogyan zajlik egy IgG antitest teszt?

Az IgG (√©s minden m√°s) antitest teszt szerol√≥giai vizsg√°lat, amely azt jelenti, hogy a v√©rsz√©rumot vizsg√°lj√°k meg, ehhez pedig v√©n√°s v√©rre van sz√ľks√©g, amelyet v√©rv√©tel sor√°n vesznek le a vizsg√°lt szem√©lytŇĎl.

A mintav√©tel ut√°n az eredm√©ny 2-3 munkanapon bel√ľl v√°rhat√≥.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban

Hogyan kell k√©sz√ľlni a tesztre √©s milyen √°ron √©rhetŇĎ el?

A mintav√©telre nem kell k√ľl√∂n√∂sebb m√≥don k√©sz√ľlni, lehet elŇĎtte √©telt, italt fogyasztani, nem kell a szok√°sos rutinunkat megt√∂rni.

Az IgG antitest teszt hat√≥s√°gi √°ra 11.000 Ft, az a hat√≥s√°gi √°r azonban a plafon√©rt√©ket adja meg. A Margit Laborat√≥rium arra t√∂rekszik, hogy nemcsak kiv√°l√≥ minŇĎs√©get ny√ļjtson a speci√°lisan felszerelt laborat√≥rium√°ban, hanem ezt el√©rhetŇĎ √°ron is tegye meg. Az IgG antitest vizsg√°lat a Margit Labn√°l m√°r 7500 Ft-√©rt el√©rhetŇĎ.

Ha a Covid-19 fertŇĎz√©s kimutat√°sa a c√©l, akkor a legink√°bb aj√°nlott vizsg√°lat a j√≥l ismert PCR teszt. Ennek hat√≥s√°gi √°ra 19.500 Ft, de n√°lunk enn√©l t√∂bb mint 15% kedvezm√©nnyel, mind√∂ssze 16.500 Ft-√©rt el√©rhetŇĎ.

Ezek jelenleg az orsz√°g legkedvezŇĎbb √°rai k√∂z√∂tt vannak.

K:

Hol lehet IgG tesztet végeztetni?

K:

Kinek érdemes IgG tesztet végeztetnie?

K:

Hogyan zajlik egy IgG teszt A-tól Z-ig?