IgG teszt - ellenanyag teszt đŸ‘‰ïž | Margit LaboratĂłrium

IgG kvalitatĂ­v teszt

MiĂłta az Ășj tĂ­pusĂș koronavĂ­rus jĂĄrvĂĄny megjelent, az elsƑ igazolt eset 2019 decemberĂ©ben Vuhan tartomĂĄnyban, KĂ­nĂĄban; majd az elsƑ igazolt eset MagyarorszĂĄgon 2020 mĂĄrciusĂĄban, nagyon nagy hangsĂșly helyezƑdött kĂŒlönbözƑ tĂ­pusĂș tesztekre (majd oltĂĄsokra). A vilĂĄgon eddig több mint 2,2 milliĂĄrd (!) tesztet vĂ©geztek, tehĂĄt ĂĄtlagban több mint a vilĂĄg minden negyedik szemĂ©lyĂ©re jut egy teszt. MagyarorszĂĄgon az elvĂ©gzett tesztek szĂĄma a hivatalos statisztikĂĄk szerint 6.000.000 felett van, tehĂĄt ĂĄtlagosan több mint 10-bƑl 6 embert mĂĄr egyszer leteszteltek: igaz, ez annyiban nem fedi a valĂłsĂĄgot, hogy egyeseket heti rendszeressĂ©ggel vagy gyakrabban teszteltek, hĂłnapokig.

MĂ­g a legismertebb tesztek a fertƑzĂ©s meglĂ©tĂ©t kimutatĂł PCR teszt Ă©s az antigĂ©n gyorsteszt, egyre nĂ©pszerƱbbĂ© vĂĄlik a szerolĂłgiai IgG teszt is. Az alĂĄbbiakban ezt a tesztet, felhasznĂĄlĂĄsi terĂŒleteit Ă©s az errƑl a vizsgĂĄlatrĂłl fontos tudnivalĂłkat fogjuk bemutatni.

Mikor érdemes IgG antitest tesztet végezni?

Az IgG antitest teszt a G immunglobulint, mĂĄs nĂ©ven ellenanyagot vagy antitestet mutatja ki a szervezetben: lĂ©tezik olyan (gyors)teszt, amely csak egy pozitĂ­v vagy egy negatĂ­v Ă©rtĂ©ket mutat ki, azonban a legpontosabb teszteket laboratĂłriumi körĂŒlmĂ©nyek között Ă©rtĂ©kelik ki.

Az IgG antitest vizsgĂĄlat nem alkalmas az aktĂ­v, Ă©ppen lefolyĂłban lĂ©vƑ fertƑzĂ©s bizonyĂ­tĂĄsĂĄra: a SARS-COV-2 fertƑzĂ©s utĂĄn több kĂŒlönbözƑ antitest is termelƑdik az emberi szervezetben, ezek közĂŒl az elsƑk az IgA Ă©s az IgM (vagyis A Ă©s M immunglobulin / ellenanyag), a fertƑzĂ©s utĂĄn kb. 5-7 nappal, az elsƑ tĂŒnetek utĂĄn jelennek meg. Ezek utĂĄn „érkezik meg” az IgG, azonban az IgA Ă©s IgM nem termelƑdnek tovĂĄbb, miutĂĄn az antigĂ©n (a koronavĂ­rus) is tĂĄvozik a szervezetbƑl.

Az IgG ellenanyag teszt tehĂĄt alkalmas arra, hogy kimutassa, vĂ©dettek vagyunk-e kvalitatĂ­van a Covid-19 vĂ­rus ellen. Amellett, hogy többet megtudunk a vĂ©dettsĂ©gĂŒnkrƑl.

Az IgG ellenanyag teszt arra is hasznĂĄlhatĂł, hogy az mRNS alapĂș vakcinĂĄk vĂ©dettsĂ©gĂ©t teszteljĂŒk vele. A MagyarorszĂĄgon engedĂ©lyezett mRNS alapĂș vakcinĂĄk a Pfizer / Biontech Ă©s a Moderna. Fontos tudni, hogy a vakcinĂĄk vĂ©dettsĂ©gĂ©t a mĂĄsodik oltĂĄs utĂĄn legalĂĄbb 7 nappal Ă©rdemes megnĂ©zni, a teljes vĂ©dettsĂ©g vĂĄrhatĂł kialakulĂĄsa utĂĄn. SzintĂ©n fontos tudni, hogy a többi, mĂĄs eljĂĄrĂĄssal mƱködƑ vakcina (Oxford / AstraZeneca, Janssen / Johnson & Johnson, Sinopharm (kĂ­nai), Szputnyik V (orosz) esetĂ©ben az IgG ellenanyag teszt nem alkalmas arra, hogy kimutassa a vĂ©dettsĂ©get. Ezek esetĂ©ben a vĂ©dettsĂ©g kimutathatĂł a Centaur (semlegesĂ­tƑ antitest) teszttel.

Van olyan is, aki havonta egyszer vagy kĂ©thavonta egyszer „ellenƑrzi” a vĂ©dettsĂ©ge meglĂ©tĂ©t egy IgG teszttel.

Annak ellenĂ©re, hogy Ășgy tƱnhet, a Covid-19 mĂĄr a kezdetektƑl fogva az Ă©letĂŒnk rĂ©sze, a vĂ­rus rendkĂ­vĂŒl Ășj, Ă­gy jelenleg nem tudjuk biztosan, hogy az IgG antitest milyen sokĂĄig marad a szervezetĂŒnkben akĂĄr fertƑzĂ©s, akĂĄr a kĂŒlönbözƑ oltĂĄsok beadĂĄsa utĂĄn.

Hogyan zajlik egy IgG antitest teszt?

Az IgG (Ă©s minden mĂĄs) antitest teszt szerolĂłgiai vizsgĂĄlat, amely azt jelenti, hogy a vĂ©rszĂ©rumot vizsgĂĄljĂĄk meg, ehhez pedig vĂ©nĂĄs vĂ©rre van szĂŒksĂ©g, amelyet vĂ©rvĂ©tel sorĂĄn vesznek le a vizsgĂĄlt szemĂ©lytƑl.

NĂĄlunk nemcsak a budai BĂ©csi Ășton talĂĄlhatĂł Kolosy tĂ©rnĂ©l talĂĄlhatĂł Margit LaboratĂłriumban van lehetƑsĂ©g vĂ©rmintĂĄt adni, hanem a többi mintavĂ©teli ponton is. Ezek jelenleg az alĂĄbbiak:

  • a 2. kerĂŒletben, a SzilĂĄgyi ErzsĂ©bet fasor 47-es szĂĄmnĂĄl (Danubius Hotel - KörszĂĄllĂł elƑtt),
  • az 5. kerĂŒletben az ErzsĂ©bet tĂ©ren, a Fröccsterasszal szembeni pavilonsoron,
  • 9. kerĂŒletben Budapesten, a BorĂĄros tĂ©r 3.-as szĂĄm alatt,
  • a 14. kerĂŒletben a PuskĂĄs Ferenc Stadion metrĂł ĂĄllomĂĄsnĂĄl, a HungĂĄria körĂșt - Kerepesi Ășt sarkĂĄn, a pavilonsoron,
  • a 19. kerĂŒletben az 1193, ÜllƑi Ășt 303 szĂĄm alatt talĂĄlhatĂł MOL kĂșton,
  • Debrecenben - a FƑnix InkubĂĄtorhĂĄzban, amely a 4029, CsapĂł utca 42-es szĂĄm alatt talĂĄlhatĂł, Ă©s
  • SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄron: 8000, SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄr, Palota Ășt 1. (Alba plĂĄza), Ă©s
  • PĂ©csen, a KĂłcziĂĄn SĂĄndor utcĂĄban 15. fsz. 1.,
  • NyĂ­regyhĂĄzĂĄn, SzĂ©chenyi irodahĂĄzban, SzĂ©chenyi Ășt 15-ös szĂĄm alatt.

A mintavĂ©tel utĂĄn az eredmĂ©ny 2-3 munkanapon belĂŒl vĂĄrhatĂł.

Test yourself for covid at Margit Laboratory

Hogyan kell kĂ©szĂŒlni a tesztre Ă©s milyen ĂĄron Ă©rhetƑ el?

A mintavĂ©telre nem kell kĂŒlönösebb mĂłdon kĂ©szĂŒlni, lehet elƑtte Ă©telt, italt fogyasztani, nem kell a szokĂĄsos rutinunkat megtörni.

Az IgG antitest teszt hatĂłsĂĄgi ĂĄra 11.000 Ft, az a hatĂłsĂĄgi ĂĄr azonban a plafonĂ©rtĂ©ket adja meg. A Margit LaboratĂłrium arra törekszik, hogy nemcsak kivĂĄlĂł minƑsĂ©get nyĂșjtson a speciĂĄlisan felszerelt laboratĂłriumĂĄban, hanem ezt elĂ©rhetƑ ĂĄron is tegye meg. Az IgG antitest vizsgĂĄlat a Margit LabnĂĄl mĂĄr 7000 Ft-Ă©rt elĂ©rhetƑ.

Ha a Covid-19 fertƑzĂ©s kimutatĂĄsa a cĂ©l, akkor a leginkĂĄbb ajĂĄnlott vizsgĂĄlat a jĂłl ismert PCR teszt. Ennek hatĂłsĂĄgi ĂĄra 19.500 Ft, de nĂĄlunk ennĂ©l több mint 25% kedvezmĂ©nnyel, mindössze 14.000 Ft-Ă©rt elĂ©rhetƑ.

Ezek jelenleg az orszĂĄg legkedvezƑbb ĂĄrai között vannak.

Q:

Hol lehet IgG tesztet végeztetni?

A:

Bårmelyik MargitLab mintavételi ponton lehetséges a minta (vérvétel) levétele: több helyszínen mind Budapesten, mind több vidéki vårosban.

Q:

Kinek érdemes IgG tesztet végeztetnie?

A:

Az IgG teszt alkalmas arra, hogy kimutassa, védettek vagyunk-e a SARS-CoV-2 vírussal szemben, kvalitatívan.

Q:

Hogyan zajlik egy IgG teszt A-tĂłl Z-ig?

A:

A mintavĂ©tel sorĂĄn vĂ©rt vesznek, majd ezt a Margit LaboratĂłriumban egy kĂ©pzett munkatĂĄrs megvizsgĂĄlja. Az eredmĂ©nyt emailen kĂŒldjĂŒk el a mintĂĄt leadĂłnak.