IgG teszt - ellenanyag teszt ūüĎČÔłŹ | Margit Laborat√≥rium

IgG kvalitatív teszt

Mi√≥ta az √ļj t√≠pus√ļ koronav√≠rus j√°rv√°ny megjelent, az elsŇĎ igazolt eset 2019 december√©ben Vuhan tartom√°nyban, K√≠n√°ban; majd az elsŇĎ igazolt eset Magyarorsz√°gon 2020 m√°rcius√°ban, nagyon nagy hangs√ļly helyezŇĎd√∂tt k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√≠pus√ļ tesztekre (majd olt√°sokra). A vil√°gon eddig t√∂bb mint 2,2 milli√°rd (!) tesztet v√©geztek, teh√°t √°tlagban t√∂bb mint a vil√°g minden negyedik szem√©ly√©re jut egy teszt. Magyarorsz√°gon az elv√©gzett tesztek sz√°ma a hivatalos statisztik√°k szerint 6.000.000 felett van, teh√°t √°tlagosan t√∂bb mint 10-bŇĎl 6 embert m√°r egyszer leteszteltek: igaz, ez annyiban nem fedi a val√≥s√°got, hogy egyeseket heti rendszeress√©ggel vagy gyakrabban teszteltek, h√≥napokig.

M√≠g a legismertebb tesztek a fertŇĎz√©s megl√©t√©t kimutat√≥ PCR teszt √©s az antig√©n gyorsteszt, egyre n√©pszerŇĪbb√© v√°lik a szerol√≥giai IgG teszt is. Az al√°bbiakban ezt a tesztet, felhaszn√°l√°si ter√ľleteit √©s az errŇĎl a vizsg√°latr√≥l fontos tudnival√≥kat fogjuk bemutatni.

Mikor érdemes IgG antitest tesztet végezni?

Az IgG antitest teszt a G immunglobulint, m√°s n√©ven ellenanyagot vagy antitestet mutatja ki a szervezetben: l√©tezik olyan (gyors)teszt, amely csak egy pozit√≠v vagy egy negat√≠v √©rt√©ket mutat ki, azonban a legpontosabb teszteket laborat√≥riumi k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt √©rt√©kelik ki.

Az IgG antitest vizsg√°lat nem alkalmas az akt√≠v, √©ppen lefoly√≥ban l√©vŇĎ fertŇĎz√©s bizony√≠t√°s√°ra: a SARS-COV-2 fertŇĎz√©s ut√°n t√∂bb k√ľl√∂nb√∂zŇĎ antitest is termelŇĎdik az emberi szervezetben, ezek k√∂z√ľl az elsŇĎk az IgA √©s az IgM (vagyis A √©s M immunglobulin / ellenanyag), a fertŇĎz√©s ut√°n kb. 5-7 nappal, az elsŇĎ t√ľnetek ut√°n jelennek meg. Ezek ut√°n ‚Äě√©rkezik meg‚ÄĚ az IgG, azonban az IgA √©s IgM nem termelŇĎdnek tov√°bb, miut√°n az antig√©n (a koronav√≠rus) is t√°vozik a szervezetbŇĎl.

Az IgG ellenanyag teszt teh√°t alkalmas arra, hogy kimutassa, v√©dettek vagyunk-e kvalitat√≠van a Covid-19 v√≠rus ellen. Amellett, hogy t√∂bbet megtudunk a v√©detts√©g√ľnkrŇĎl.

Az IgG ellenanyag teszt arra is haszn√°lhat√≥, hogy az mRNS alap√ļ vakcin√°k v√©detts√©g√©t tesztelj√ľk vele. A Magyarorsz√°gon enged√©lyezett mRNS alap√ļ vakcin√°k a Pfizer / Biontech √©s a Moderna. Fontos tudni, hogy a vakcin√°k v√©detts√©g√©t a m√°sodik olt√°s ut√°n legal√°bb 7 nappal √©rdemes megn√©zni, a teljes v√©detts√©g v√°rhat√≥ kialakul√°sa ut√°n. Szint√©n fontos tudni, hogy a t√∂bbi, m√°s elj√°r√°ssal mŇĪk√∂dŇĎ vakcina (Oxford / AstraZeneca, Janssen / Johnson & Johnson, Sinopharm (k√≠nai), Szputnyik V (orosz) eset√©ben az IgG ellenanyag teszt nem alkalmas arra, hogy kimutassa a v√©detts√©get. Ezek eset√©ben a v√©detts√©g kimutathat√≥ a Centaur (semleges√≠tŇĎ antitest) teszttel.

Van olyan is, aki havonta egyszer vagy k√©thavonta egyszer ‚ÄěellenŇĎrzi‚ÄĚ a v√©detts√©ge megl√©t√©t egy IgG teszttel.

Annak ellen√©re, hogy √ļgy tŇĪnhet, a Covid-19 m√°r a kezdetektŇĎl fogva az √©let√ľnk r√©sze, a v√≠rus rendk√≠v√ľl √ļj, √≠gy jelenleg nem tudjuk biztosan, hogy az IgG antitest milyen sok√°ig marad a szervezet√ľnkben ak√°r fertŇĎz√©s, ak√°r a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ olt√°sok bead√°sa ut√°n.

Hogyan zajlik egy IgG antitest teszt?

Az IgG (√©s minden m√°s) antitest teszt szerol√≥giai vizsg√°lat, amely azt jelenti, hogy a v√©rsz√©rumot vizsg√°lj√°k meg, ehhez pedig v√©n√°s v√©rre van sz√ľks√©g, amelyet v√©rv√©tel sor√°n vesznek le a vizsg√°lt szem√©lytŇĎl.

N√°lunk nemcsak a budai B√©csi √ļton tal√°lhat√≥ Kolosy t√©rn√©l tal√°lhat√≥ Margit Laborat√≥riumban van lehetŇĎs√©g v√©rmint√°t adni, hanem a t√∂bbi mintav√©teli ponton is. Ezek jelenleg az al√°bbiak:

  • a 2. ker√ľletben, a Szil√°gyi Erzs√©bet fasor 47-es sz√°mn√°l (Danubius Hotel - K√∂rsz√°ll√≥ elŇĎtt),
  • az 5. ker√ľletben az Erzs√©bet t√©ren, a Fr√∂ccsterasszal szembeni pavilonsoron,
  • 9. ker√ľletben Budapesten, a Bor√°ros t√©r 3.-as sz√°m alatt,
  • a 14. ker√ľletben a Pusk√°s Ferenc Stadion metr√≥ √°llom√°sn√°l, a Hung√°ria k√∂r√ļt - Kerepesi √ļt sark√°n, a pavilonsoron,
  • a 19. ker√ľletben az 1193, √úllŇĎi √ļt 303 sz√°m alatt tal√°lhat√≥ MOL k√ļton,
  • Debrecenben - a FŇĎnix Inkub√°torh√°zban, amely a 4029, Csap√≥ utca 42-es sz√°m alatt tal√°lhat√≥, √©s
  • Sz√©kesfeh√©rv√°ron: 8000, Sz√©kesfeh√©rv√°r, Palota √ļt 1. (Alba pl√°za), √©s
  • P√©csen, a K√≥czi√°n S√°ndor utc√°ban 15. fsz. 1.,
  • Ny√≠regyh√°z√°n, Sz√©chenyi irodah√°zban, Sz√©chenyi √ļt 15-√∂s sz√°m alatt.

A mintav√©tel ut√°n az eredm√©ny 2-3 munkanapon bel√ľl v√°rhat√≥.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban

Hogyan kell k√©sz√ľlni a tesztre √©s milyen √°ron √©rhetŇĎ el?

A mintav√©telre nem kell k√ľl√∂n√∂sebb m√≥don k√©sz√ľlni, lehet elŇĎtte √©telt, italt fogyasztani, nem kell a szok√°sos rutinunkat megt√∂rni.

Az IgG antitest teszt hat√≥s√°gi √°ra 11.000 Ft, az a hat√≥s√°gi √°r azonban a plafon√©rt√©ket adja meg. A Margit Laborat√≥rium arra t√∂rekszik, hogy nemcsak kiv√°l√≥ minŇĎs√©get ny√ļjtson a speci√°lisan felszerelt laborat√≥rium√°ban, hanem ezt el√©rhetŇĎ √°ron is tegye meg. Az IgG antitest vizsg√°lat a Margit Labn√°l m√°r 7000 Ft-√©rt el√©rhetŇĎ.

Ha a Covid-19 fertŇĎz√©s kimutat√°sa a c√©l, akkor a legink√°bb aj√°nlott vizsg√°lat a j√≥l ismert PCR teszt. Ennek hat√≥s√°gi √°ra 19.500 Ft, de n√°lunk enn√©l t√∂bb mint 25% kedvezm√©nnyel, mind√∂ssze 14.000 Ft-√©rt el√©rhetŇĎ.

Ezek jelenleg az orsz√°g legkedvezŇĎbb √°rai k√∂z√∂tt vannak.

K:

Hol lehet IgG tesztet végeztetni?

V:

Bármelyik MargitLab mintavételi ponton lehetséges a minta (vérvétel) levétele: több helyszínen mind Budapesten, mind több vidéki városban.

K:

Kinek érdemes IgG tesztet végeztetnie?

V:

Az IgG teszt alkalmas arra, hogy kimutassa, védettek vagyunk-e a SARS-CoV-2 vírussal szemben, kvalitatívan.

K:

Hogyan zajlik egy IgG teszt A-tól Z-ig?

V:

A mintav√©tel sor√°n v√©rt vesznek, majd ezt a Margit Laborat√≥riumban egy k√©pzett munkat√°rs megvizsg√°lja. Az eredm√©nyt emailen k√ľldj√ľk el a mint√°t lead√≥nak.