FelhĂ­vĂĄs

Kedves ÉrdeklƑdƑ!

Sajnålattal tåjékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem åll módjåban több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
MagĂĄn laboratĂłrium
IdƑpontfoglalás
Magyar

Mikor ajĂĄnlottak az antitest vizsgĂĄlatok?

Az antigĂ©n Ă©s az antitest szĂłt sokan összekeverik. MĂ­g az antigĂ©n idegen anyagot jelent (esetĂŒnkben a SARS-COV-2 vĂ­rust), ezt ki lehet mutatni a szervezetben, a lĂ©gutakban. Ezzel szemben az antitest az ellenanyag, amelyet a szervezet termel valamilyen fertƑzĂ©s esetĂ©n (jelenleg az Ășj tĂ­pusĂș koronavĂ­rus esetĂ©ben). Ez az immunvĂĄlasz a Covid-19 esetĂ©n nem egy, hanem több kĂŒlönbözƑ ellenanyag termelĂ©sĂ©vel is jĂĄr: ezek közĂŒl az egyik az IgM antitest. A kĂŒlönbözƑ antitest tesztek a kĂŒlönbözƑ ellenanyagok meglĂ©tĂ©t Ă©s mennyisĂ©gĂ©t mutatjĂĄk meg: azĂ©rt lĂ©tezik több ellenanyag teszt, mert a kĂŒlönbözƑ antitestek nem ugyanabban az idƑben keletkeznek a szervezetben Ă©s tƱnnek el onnan.

Mit kell tudni az IgM antitestrƑl?

KoronavĂ­rus fertƑzĂ©s esetĂ©n ĂĄltalĂĄban az IgM / IgA antitestek jelennek meg elƑször: körĂŒlbelĂŒl a tĂŒnetek megjelenĂ©sekor, vagyis a fertƑzĂ©s utĂĄni 5-7. napon. EzutĂĄn az antitestek szĂĄma nƑ, Ă©s körĂŒlbelĂŒl a fertƑzĂ©s utĂĄni 14. napon (vagyis a tĂŒnetek megjelenĂ©se utĂĄn 7-9 nappal) Ă©rik el a legnagyobb mennyisĂ©gĂŒket. A teljes gyĂłgyulĂĄs idƑpontjĂĄban (vagyis akkor, amikor a vĂ­rus teljesen tĂĄvozik a szervezetbƑl / mĂĄr nem kimutathatĂł), a fertƑzĂ©s kezdetĂ©tƑl szĂĄmĂ­tott kb. 28. napon (a tĂŒnetek megjelenĂ©sĂ©tƑl 19-21 nap utĂĄn) az IgM antitest tĂĄvozik a szervezetbƑl. Az IgM megjelenĂ©se utĂĄn kb. 2-3 hĂ©ttel kezd termelƑdni az IgG antitest, amely igen sokĂĄig marad a szervezetben – a vĂ­rus (Ă©s az oltĂĄsok) relatĂ­v ĂșjdonsĂĄga miatt mĂĄig sem tudjuk pontosan, hogy mennyi ideig.

Mikor érdemes IgM antitestes vizsgålatot végezni?

Az IgM antitest teszt tehĂĄt, az IgG antitest teszttel ellentĂ©tben arra nem hasznĂĄlhatĂł, hogy hosszĂș idƑ utĂĄn kimutassa azt, hogy fertƑzöttek voltunk-e vagy arra, hogy vĂ©dettek vagyunk-e egy esetleges következƑ Covid-19 vĂ­rus fertƑzĂ©stƑl.

Az IgM tesztet ĂĄltalĂĄban Ă©rdemes (Ă©s szokĂĄs) az IgG teszttel egyĂŒtt elvĂ©gezni, mert az IgM tesztek, mint Ă­rtuk, igen rövid ideig talĂĄlhatĂłk meg a szervezetben (körĂŒlbelĂŒl 3 hĂ©tig, de a megjelenĂ©sĂŒkkor Ă©s közvetlenĂŒl a tĂĄvozĂĄsuk elƑtt igen kis mennyisĂ©gben, Ă­gy nem lehet megbĂ­zhatĂłan kimutatni Ƒket).

Több teszt többet lĂĄt alapon Ă©rdemes lehet több vizsgĂĄlatot is elvĂ©gezni, de Covid fertƑzĂ©s (gyanĂșja) esetĂ©n Ă©rdemes PCR tesztet is vĂ©geztetni. Ha tĂŒnetek is jelen vannak, mindenkĂ©ppen a PCR teszt az elsƑdleges ajĂĄnlĂĄs. Ha nincsenek tĂŒnetek, Ă©rdemes egy IgM / IgA tesztet Ă©s IgG tesztet is elvĂ©gezni. Amennyiben a teszteredmĂ©ny negatĂ­v, legalĂĄbb 7 nappal kĂ©sƑbb Ă©rdemes megismĂ©telni az IgM / IgA Ă©s IgG tesztet. Ennek az oka az, hogy a megfertƑzƑdĂ©skor vagy utĂĄna akĂĄr 5-6 nappal, a tĂŒnetek megjelenĂ©sekor sem mutathatĂł mĂ©g ki az IgM / IgA antitest teljes biztonsĂĄggal.

Ha a mĂĄsodik teszteredmĂ©ny is negatĂ­v, ez nagyon nagy valĂłszĂ­nƱsĂ©ggel azt jelenti, hogy a vizsgĂĄlt szemĂ©ly sem most, sem korĂĄbban nem esett ĂĄt a Covid fertƑzĂ©sen. Ha a mĂĄsodik teszteredmĂ©ny sorĂĄn az IgM / IgA teszt pozitĂ­v, mĂ­g az IgG teszt negatĂ­v, a fertƑzĂ©s folyamatban van Ă©s a vizsgĂĄlt szemĂ©ly fertƑzhet is.

ÖkölszabĂĄly alapjĂĄn azt mondhatjuk, hogy ha az Ă©ppen fennĂĄllĂł fertƑzĂ©s gyanĂșja merĂŒl fel, akkor mindenkĂ©ppen Ă©rdemes PCR tesztet vĂ©gezni. Fontos azonban tudni, hogy a PCR teszttel ellentĂ©tben az IgM antitest teszt önmagĂĄban kevĂ©sbĂ© bizonyĂ­tja a fertƑzĂ©s meglĂ©tĂ©t.

Ha pedig mĂĄr ĂĄtestĂŒnk a fertƑzĂ©sen, az IgG antitest / ellenanyag teszt mutathatja ki a vĂ©dettsĂ©g meglĂ©tĂ©t. Ez utĂłbbit Ă©rdemes az IgM / IgA antitest (ellenanyag) teszttel egyĂŒtt vĂ©gezni, mert ez kimutathatja a fertƑzĂ©s meglĂ©tĂ©t is.

Milyen ĂĄron Ă©rhetƑk el a kĂŒlönbözƑ tesztek?

A Margit LaboratĂłrium törekszik arra, hogy a legmagasabb minƑsĂ©get a lehetƑ legalacsonyabb ĂĄrakkal kapcsolja össze. Így Ă©rhetƑ el jelenleg

  • a PCR teszt a hatĂłsĂĄgi ĂĄrnĂĄl 3000 Ft-tal olcsĂłbban, 19.500 Ft helyett 16.500 Ft-Ă©rt,
  • a szerolĂłgiai IgM (ELFA) teszt ĂĄra 7500 Ft,
  • a szerolĂłgiai IgG (ELFA) teszt 7500 Ft-ba kerĂŒl,
  • a Centaur teszt (semlegesĂ­tƑ antitest) teszt ĂĄra 11.000 Ft,
  • mĂ­g a Post Covid teszt 15.000 Ft-Ă©rt Ă©rhetƑ el,
  • az antigĂ©n gyorsteszt pedig 7900 Ft-Ă©rt.

Teszteltesd magad a Margit LaboratĂłriumban

Mik az immunglobulinok Ă©s milyen feladatot lĂĄtnak el a szervezetĂŒnkben?

Az immunglobulin, vagy mĂĄs nĂ©ven ellenanyagok fehĂ©rjemolekulĂĄk, amelyek a vĂ©rben keringenek Ă©s lĂ©tfontossĂĄgĂș feladatokat lĂĄtnak el, többek között komolyan befolyĂĄsoljĂĄk az egyensĂșly meglĂ©tĂ©t a szervezet immunrendszerĂ©ben.

Minden egyes ellenanyag felismeri egy idegen molekula (antigĂ©n) egyedi rĂ©szĂ©t Ă©s hozzĂĄkötƑdik. A szervezetben talĂĄlhatĂł ellenanyagok az antigĂ©nek (pĂ©ldĂĄul baktĂ©riumok, vĂ­rusok) nagyon szĂ©les körĂ©t kĂ©pesek megkötni.

Az ellenanyagokat öt osztålyba (izotípusba) soroljuk: IgG, IgA, IgM, IgD és IgE.

Az IgM egy polimer szerkezetƱ molekula, nagyobb mĂ©rete miatt nehezen kerĂŒl ki a vĂ©rĂĄrambĂłl, elsƑdlegesen a vĂ©rszĂ©rumban talĂĄlhatĂł meg.

Az IgA a vĂ©r immunglobulinjainak kb. egy ötödĂ©t-hatodĂĄt kĂ©pezi, emellett elƑfordul az anyatejben, a nyĂĄlban Ă©s a könnyben is.

Az IgG egy monomer immunglobulin, amely a legnagyobb mennyisĂ©gben elƑfordulĂł ellenanyag, kb. felerĂ©szben a vĂ©rben, felerĂ©szben a szövetek közötti folyadĂ©kban. Ez az Ășgynevezett anyai immunitĂĄson ĂĄt az elsƑ ellenanyag, amely az ĂșjszĂŒlött esetĂ©n legyƑzi a környezetĂ©ben lĂ©vƑ kĂłrokozĂłkat, amĂ­g a csecsemƑ el nem kezdi sajĂĄt ellenanyagait termelni.

K:

Hol lehet IgM tesztet végeztetni?

K:

Mikor érdemes IgM tesztet végeztetni?

K:

Milyen ĂĄron Ă©rhetƑ el az IgM teszt?