IgM teszt - antitest teszt đŸ‘‰ïž | Margit LaboratĂłrium

Az IgM antitest teszt részletei

Ember legyen a talpĂĄn, aki laikuskĂ©nt (vagyis anĂ©lkĂŒl, hogy egy szemĂ©lyben lenne jĂĄrvĂĄnyszakĂ©rtƑ, orvos, biokĂ©mikus, kutatĂł stb.) követni tudja az Ășj tĂ­pusĂș koronavĂ­rus tudomĂĄnyos fejlemĂ©nyeit. Itt Ă©rdemes lehet megemlĂ­teni az ikonikus mondatot: „Most hirtelen mindenki jĂĄrvĂĄnyszakĂ©rtƑ lett, de Ă©n nem vagyok az.” - amely KarikĂł Katalin szĂĄjĂĄbĂłl hangzott el, aki Drew Weissmannal kĂ©szĂ­tette az mRNS terĂĄpiĂĄs alkalmazĂĄsok szabadalmĂĄt, amely alapjĂĄn 2020-ban elkĂ©szĂŒlt a Pfizer / Biontech, Ășj tĂ­pusĂș koronavĂ­rus elleni egyik sikeres vakcina).

Az IgM teszt, vagyis M immunglobulin teszt pĂ©ldĂĄul kevĂ©sbĂ© lett rĂ©sze a közbeszĂ©dnek, mint a PCR teszt vagy az antigĂ©n gyorsteszt. Az alĂĄbbiakban ĂĄttekintjĂŒk a legfontosabb tudnivalĂłkat az IgM tesztrƑl.

Mikor ajĂĄnlottak az antitest vizsgĂĄlatok?

Az antigĂ©n Ă©s az antitest szĂłt sokan összekeverik. MĂ­g az antigĂ©n idegen anyagot jelent (esetĂŒnkben a SARS-COV-2 vĂ­rust), ezt ki lehet mutatni a szervezetben, a lĂ©gutakban. Ezzel szemben az antitest az ellenanyag, amelyet a szervezet termel valamilyen fertƑzĂ©s esetĂ©n (jelenleg az Ășj tĂ­pusĂș koronavĂ­rus esetĂ©ben). Ez az immunvĂĄlasz a Covid-19 esetĂ©n nem egy, hanem több kĂŒlönbözƑ ellenanyag termelĂ©sĂ©vel is jĂĄr: ezek közĂŒl az egyik az IgM antitest. A kĂŒlönbözƑ antitest tesztek a kĂŒlönbözƑ ellenanyagok meglĂ©tĂ©t Ă©s mennyisĂ©gĂ©t mutatjĂĄk meg: azĂ©rt lĂ©tezik több ellenanyag teszt, mert a kĂŒlönbözƑ antitestek nem ugyanabban az idƑben keletkeznek a szervezetben Ă©s tƱnnek el onnan.

Mit kell tudni az IgM antitestrƑl?

KoronavĂ­rus fertƑzĂ©s esetĂ©n ĂĄltalĂĄban az IgM / IgA antitestek jelennek meg elƑször: körĂŒlbelĂŒl a tĂŒnetek megjelenĂ©sekor, vagyis a fertƑzĂ©s utĂĄni 5-7. napon. EzutĂĄn az antitestek szĂĄma nƑ, Ă©s körĂŒlbelĂŒl a fertƑzĂ©s utĂĄni 14. napon (vagyis a tĂŒnetek megjelenĂ©se utĂĄn 7-9 nappal) Ă©rik el a legnagyobb mennyisĂ©gĂŒket. A teljes gyĂłgyulĂĄs idƑpontjĂĄban (vagyis akkor, amikor a vĂ­rus teljesen tĂĄvozik a szervezetbƑl / mĂĄr nem kimutathatĂł), a fertƑzĂ©s kezdetĂ©tƑl szĂĄmĂ­tott kb. 28. napon (a tĂŒnetek megjelenĂ©sĂ©tƑl 19-21 nap utĂĄn) az IgM antitest tĂĄvozik a szervezetbƑl. Az IgM megjelenĂ©se utĂĄn kb. 2-3 hĂ©ttel kezd termelƑdni az IgG antitest, amely igen sokĂĄig marad a szervezetben – a vĂ­rus (Ă©s az oltĂĄsok) relatĂ­v ĂșjdonsĂĄga miatt mĂĄig sem tudjuk pontosan, hogy mennyi ideig.

Mikor érdemes IgM antitestes vizsgålatot végezni?

Az IgM antitest teszt tehĂĄt, az IgG antitest teszttel ellentĂ©tben arra nem hasznĂĄlhatĂł, hogy hosszĂș idƑ utĂĄn kimutassa azt, hogy fertƑzöttek voltunk-e vagy arra, hogy vĂ©dettek vagyunk-e egy esetleges következƑ Covid-19 vĂ­rus fertƑzĂ©stƑl.

Az IgM tesztet ĂĄltalĂĄban Ă©rdemes (Ă©s szokĂĄs) az IgG teszttel egyĂŒtt elvĂ©gezni, mert az IgM tesztek, mint Ă­rtuk, igen rövid ideig talĂĄlhatĂłk meg a szervezetben (körĂŒlbelĂŒl 3 hĂ©tig, de a megjelenĂ©sĂŒkkor Ă©s közvetlenĂŒl a tĂĄvozĂĄsuk elƑtt igen kis mennyisĂ©gben, Ă­gy nem lehet megbĂ­zhatĂłan kimutatni Ƒket).

Több teszt többet lĂĄt alapon Ă©rdemes lehet több vizsgĂĄlatot is elvĂ©gezni, de Covid fertƑzĂ©s (gyanĂșja) esetĂ©n Ă©rdemes PCR tesztet is vĂ©geztetni. Ha tĂŒnetek is jelen vannak, mindenkĂ©ppen a PCR teszt az elsƑdleges ajĂĄnlĂĄs. Ha nincsenek tĂŒnetek, Ă©rdemes egy IgM / IgA tesztet Ă©s IgG tesztet is elvĂ©gezni. Amennyiben a teszteredmĂ©ny negatĂ­v, legalĂĄbb 7 nappal kĂ©sƑbb Ă©rdemes megismĂ©telni az IgM / IgA Ă©s IgG tesztet. Ennek az oka az, hogy a megfertƑzƑdĂ©skor vagy utĂĄna akĂĄr 5-6 nappal, a tĂŒnetek megjelenĂ©sekor sem mutathatĂł mĂ©g ki az IgM / IgA antitest teljes biztonsĂĄggal.

Ha a mĂĄsodik teszteredmĂ©ny is negatĂ­v, ez nagyon nagy valĂłszĂ­nƱsĂ©ggel azt jelenti, hogy a vizsgĂĄlt szemĂ©ly sem most, sem korĂĄbban nem esett ĂĄt a Covid fertƑzĂ©sen. Ha a mĂĄsodik teszteredmĂ©ny sorĂĄn az IgM / IgA teszt pozitĂ­v, mĂ­g az IgG teszt negatĂ­v, a fertƑzĂ©s folyamatban van Ă©s a vizsgĂĄlt szemĂ©ly fertƑzhet is.

ÖkölszabĂĄly alapjĂĄn azt mondhatjuk, hogy ha az Ă©ppen fennĂĄllĂł fertƑzĂ©s gyanĂșja merĂŒl fel, akkor mindenkĂ©ppen Ă©rdemes PCR tesztet vĂ©gezni. Fontos azonban tudni, hogy a PCR teszttel ellentĂ©tben az IgM antitest teszt önmagĂĄban kevĂ©sbĂ© bizonyĂ­tja a fertƑzĂ©s meglĂ©tĂ©t.

Ha pedig mĂĄr ĂĄtestĂŒnk a fertƑzĂ©sen, az IgG antitest / ellenanyag teszt mutathatja ki a vĂ©dettsĂ©g meglĂ©tĂ©t. Ez utĂłbbit Ă©rdemes az IgM / IgA antitest (ellenanyag) teszttel egyĂŒtt vĂ©gezni, mert ez kimutathatja a fertƑzĂ©s meglĂ©tĂ©t is.

Milyen ĂĄron Ă©rhetƑk el a kĂŒlönbözƑ tesztek?

A Margit LaboratĂłrium törekszik arra, hogy a legmagasabb minƑsĂ©get a lehetƑ legalacsonyabb ĂĄrakkal kapcsolja össze. Így Ă©rhetƑ el jelenleg

  • a PCR teszt a hatĂłsĂĄgi ĂĄrnĂĄl 5500 Ft-tal olcsĂłbban, 19.500 Ft helyett 14.000 Ft-Ă©rt,
  • a szerolĂłgiai IgM (ELFA) teszt ĂĄra 7000 Ft,
  • a szerolĂłgiai IgG (ELFA) teszt 7000 Ft-ba kerĂŒl,
  • a Centaur teszt (semlegesĂ­tƑ antitest) teszt ĂĄra 11.000 Ft,
  • mĂ­g a Post Covid teszt 15.000 Ft-Ă©rt Ă©rhetƑ el,
  • az antigĂ©n gyorsteszt pedig 5000 Ft-Ă©rt.

Test yourself for covid at Margit Laboratory

Mik az immunglobulinok Ă©s milyen feladatot lĂĄtnak el a szervezetĂŒnkben?

Az immunglobulin, vagy mĂĄs nĂ©ven ellenanyagok fehĂ©rjemolekulĂĄk, amelyek a vĂ©rben keringenek Ă©s lĂ©tfontossĂĄgĂș feladatokat lĂĄtnak el, többek között komolyan befolyĂĄsoljĂĄk az egyensĂșly meglĂ©tĂ©t a szervezet immunrendszerĂ©ben.

Minden egyes ellenanyag felismeri egy idegen molekula (antigĂ©n) egyedi rĂ©szĂ©t Ă©s hozzĂĄkötƑdik. A szervezetben talĂĄlhatĂł ellenanyagok az antigĂ©nek (pĂ©ldĂĄul baktĂ©riumok, vĂ­rusok) nagyon szĂ©les körĂ©t kĂ©pesek megkötni.

Az ellenanyagokat öt osztålyba (izotípusba) soroljuk: IgG, IgA, IgM, IgD és IgE.

Az IgM egy polimer szerkezetƱ molekula, nagyobb mĂ©rete miatt nehezen kerĂŒl ki a vĂ©rĂĄrambĂłl, elsƑdlegesen a vĂ©rszĂ©rumban talĂĄlhatĂł meg.

Az IgA a vĂ©r immunglobulinjainak kb. egy ötödĂ©t-hatodĂĄt kĂ©pezi, emellett elƑfordul az anyatejben, a nyĂĄlban Ă©s a könnyben is.

Az IgG egy monomer immunglobulin, amely a legnagyobb mennyisĂ©gben elƑfordulĂł ellenanyag, kb. felerĂ©szben a vĂ©rben, felerĂ©szben a szövetek közötti folyadĂ©kban. Ez az Ășgynevezett anyai immunitĂĄson ĂĄt az elsƑ ellenanyag, amely az ĂșjszĂŒlött esetĂ©n legyƑzi a környezetĂ©ben lĂ©vƑ kĂłrokozĂłkat, amĂ­g a csecsemƑ el nem kezdi sajĂĄt ellenanyagait termelni.

Q:

Hol lehet IgM tesztet végeztetni?

A:

Minden egyes MargitLab mintavételi ponton lehetséges a minta (vérvétel) levétele: több helyszínen talålunk mintavételi pontokat mind Budapesten, mind vidéki vårosokban.

Q:

Mikor érdemes IgM tesztet végeztetni?

A:

Az IgM tesztet ĂĄltalĂĄban IgG teszttel egyĂŒtt szokĂĄs vĂ©geztetni. Az elƑbbi a fertƑzĂ©s utĂĄni vĂ©dettsĂ©g kimutatĂĄsĂĄra alkalmas, mĂ­g az utĂłbbi a fertƑzĂ©s közben termelƑdik.

Q:

Milyen ĂĄron Ă©rhetƑ el az IgM teszt?

A:

Az IgM szerolĂłgiai teszt ĂĄra mintavĂ©tellel, vizsgĂĄlattal Ă©s a lelet kikĂŒldĂ©sĂ©vel jelenleg 7000 Ft-os ĂĄron Ă©rhetƑ el.