Felhívás

Kedves √ČrdeklŇĎdŇĎ!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
IdŇĎpontfoglal√°s
Magyar
A koronav√≠rus j√°rv√°ny √©s minden hozad√©kai olyannyira a mindennapjaink r√©sze lettek, √©s sokaknak tŇĪnik, hogy a 2019-ben megjelent, √ļj t√≠pus√ļ koronav√≠rus mindig is az √©let√ľnk r√©sze volt, hogy neh√©z elhinni, hogy Magyarorsz√°gon mind√∂ssze 2020. m√°rcius 4-√©n jelentett√©k be az elsŇĎ regisztr√°lt esetet. Az√≥ta az orsz√°gban t√∂bb milli√≥ tesztet v√©geztek el, Magyarorsz√°g n√©pess√©gsz√°m√°nak t√∂bb mint 60%-√°val egyenlŇĎ sz√°m√ļ tesztet v√©geztek m√°r el itthon. A vil√°gon m√°r t√∂bb mint 100 orsz√°gban √©s ter√ľleten v√©geztek el legal√°bb 1 milli√≥ tesztet, 42 orsz√°gban √©s ter√ľleten m√°r t√∂bb mint 10 milli√≥ teszt ker√ľlt elv√©gz√©sre, 43 orsz√°gban √©s ter√ľleten pedig m√°r t√∂bb tesztet v√©geztek, mint a teljes lakoss√°g sz√°ma. Az eg√©sz vil√°gon pedig m√°r t√∂bb mint 2 milli√°rd tesztet v√©geztek el.

A tesztek m√°r a kezdetek √≥ta rendk√≠v√ľl fontos eszk√∂zei voltak a v√≠rus elleni, vagy legal√°bbis a (vil√°g)j√°rv√°ny megf√©kez√©s√©re ir√°nyul√≥ k√ľzdelemnek (√©s a min√©l pontosabb inform√°ci√≥k √∂sszegyŇĪjt√©s√©nek a fertŇĎz√∂ttekrŇĎl). Hiszen a Covid-19 fertŇĎz√©s t√ľnetei rendk√≠v√ľl sokr√©tŇĪek: m√≠g sokan t√ľnetmentesen estek, esnek √°t a betegs√©gek, sokaknak komoly t√ľnetei lettek mindezektŇĎl, csak haz√°nkban t√∂bb t√≠zezren √°ldozatul is estek a fertŇĎz√©snek. K√∂nnyen lehet, hogy megb√≠zhat√≥ tesztek n√©lk√ľl mind haz√°nkban, mind a vil√°gon sokkal t√∂bb √°ldozatot k√∂vetelt volna a vil√°gj√°rv√°ny.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban

Milyen koronavírus tesztek léteznek?

A koronav√≠rus teszt a legjobb m√≥dszer annak kider√≠t√©s√©re, hogy valaki fertŇĎz√∂tt-e a Covid-19 v√≠russal. Az ut√≥bbi t√∂bb mint egy √©vben t√∂bb k√ľl√∂nb√∂zŇĎ teszt ker√ľlt kifejleszt√©sre, amelyek mindegyike valamelyest k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√≥don, m√°s-m√°s val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel, m√°s-m√°s es√©llyel a hamis pozit√≠v √©s hamis negat√≠v eredm√©nyekre utal az √ļj koronav√≠rus fertŇĎz√©sre.

A legelterjedtebb teszt minden bizonnyal a PCR teszt, m√≠g l√©tezik antig√©n gyorsteszt, amely a korai ellenanyagot, az IgM-et √©s olyan is, amely a k√©sŇĎi ellenanyagot, az IgG-t mutatja ki. Egyes tesztek kombin√°lj√°k a k√©t √©rt√©ket. Ha a Covid-19 fertŇĎz√©s megl√©t√©t szeretn√©nk azonos√≠tani, megtudni, akkor a jelenleg legpontosabban el√©rhetŇĎ teszt a PCR teszt. Azonban m√©g ebben az esetben is tudnunk kell, hogy nem l√©tezik olyan virol√≥giai teszt, amely 100%-os megb√≠zhat√≥s√°g√ļ lenne. Azt is nagyon fontos tudni, hogy ‚Äěmire‚ÄĚ tesztel√ľnk: az IgM megl√©t√©t kimutat√≥ gyorsteszt a fertŇĎz√©s ut√°n 5-9 nappal lehet hat√°sos, elŇĎtte nem, m√≠g az IgG megl√©t√©t kimutat√≥ gyorsteszt enn√©l is k√©sŇĎbb, 12-14 nappal lehet seg√≠ts√©g√ľnkre. Azonban az antitestek jelenl√©te a fertŇĎz√©s kezdet√©tŇĎl sz√°m√≠tott 14-28 napon, teh√°t 2-4 h√©t eltelt√©vel a legval√≥sz√≠nŇĪbb. Nem v√©letlen, hogy az ilyen tesztek negat√≠v eredm√©nyeit kev√©s orsz√°g ismeri el p√©ld√°ul utaz√°shoz. A jelenlegi utaz√°si szab√°lyok, korl√°toz√°sok h√©trŇĎl-h√©tre vagy ak√°r napr√≥l-napra v√°ltozhatnak, ahogy a bel√©p√©si k√∂vetelm√©nyek is. Megb√≠zhat√≥, naprak√©sz inform√°ci√≥t a konzuli szolg√°lat honlapj√°n lehet tal√°lni utaz√°sokkal kapcsolatban, de ahogy ott is olvashatjuk: ‚ÄěA k√ľlf√∂ldre utaz√°s egy√©ni felelŇĎss√©g, egy√©ni d√∂nt√©s ‚Äď a Konzuli Szolg√°lat utaz√°si tan√°csai e d√∂nt√©s meghozatal√°ban ny√ļjtanak seg√≠ts√©get.‚ÄĚ Ne felejts√ľnk el teh√°t k√∂r√ľltekintŇĎen elj√°rni √©s minden sz√ľks√©ges iratot beszerezni: legyen sz√≥ a szem√©lyi igazolv√°nyr√≥l vagy √ļtlev√©lrŇĎl, az esetleges k√∂telezŇĎ utasbiztos√≠t√°sr√≥l √©s / vagy v√≠zumr√≥l √©s / vagy az angol nyelvŇĪ, pl. 72 √≥r√°n bel√ľli mintav√©teles (negat√≠v) PCR tesztrŇĎl.

A Covid 19 teszt nem egyetlen teszt, √©s nemcsak t√∂bb t√≠pusa l√©tezik, hanem t√∂bb c√©lja is lehet. A PCR teszt mellett az antitest (ellenanyag) teszt a COVID-19 megbeteged√©sen √°tes√©st tudja igazolni, ut√≥lagosan. Emiatt egy ilyen hivatalos Covid teszt, mint a Centaur (ellenanyag) teszt felhaszn√°lhat√≥ t√∂bbek k√∂z√∂tt v√©detts√©gi igazolv√°ny ig√©nyl√©s√©n√©l is. Fontos tudni azonban, hogy m√≠g az olt√°s (mindk√©t adag felv√©tele eset√©n, kiv√©ve az egyd√≥zis√ļ Janssen / Johnson & Johnson vakcin√°t) lej√°rat n√©lk√ľli v√©detts√©gi k√°rty√°t biztos√≠t, addig az ilyen SARS COV 2 teszt 4 h√≥napig √©rv√©nyes az ellenanyag jelenl√©t√©t kimutat√≥ vizsg√°lat d√°tum√°t√≥l.

2022.05.01-tŇĎl a V√©detts√©gi igazolv√°ny √©s annak k√∂vetelm√©nyei v√°ltozni fognak tov√°bbi inform√°ci√≥k√©rt kattints ide.

Vannak olyanok, akik pedig nem arra haszn√°lj√°k az ellenanyag (antitest) teszteket, hogy megtudj√°k, √°testek-e a betegs√©gen, hanem ebbŇĎl szeretn√©nek k√∂vetkeztet√©seket levonni, hogy a m√°r beadott olt√°suk ut√°n megjelentek-e a specifikus antitestek. Ha emiatt szeretn√©l antitest tesztet v√©gezni, akkor mindenk√©pp azt aj√°nljuk, hogy v√°rd meg a teljes v√©detts√©g kialakul√°s√°nak v√°rhat√≥ idŇĎpontj√°t (a Pfizer / Biontech eset√©n ez a m√°sodik olt√°s ut√°ni legal√°bb 7 nap; a Moderna vakcin√°ja eset√©ben a m√°sodik olt√°s ut√°n v√°rhat√≥; a Szputnyik V (orosz) vakcina eset√©ben is √©rdemes megv√°rni a m√°sodik olt√°s bead√°s√°t; a Sinopharm (k√≠nai) vakcina eset√©ben a m√°sodik olt√°s ut√°n √©rdemes lehet 3-4 hetet is v√°rni; az Oxford / AstraZeneca olt√°s eset√©ben szint√©n a m√°sodik olt√°s ut√°n √©rdemes tesztelni; az egyd√≥zis√ļ Johnson&Johnson vakcina eset√©ben a beadott olt√°s ut√°n 28 nappal lehet √©rdemes tesztelni.

Egyes antianyag tesztek mind√∂ssze azt a k√©rd√©st v√°laszolj√°k meg, hogy az adott antitestek megtal√°lhat√≥k-e a szervezet√ľnkben, m√≠g m√°s tesztek abban is seg√≠ts√©g√ľnkre vannak, hogy pontosan mennyi antitest (total immunoglobulin) van jelen, ilyen kvantitat√≠v teszt p√©ld√°ul a Centaur teszt.

K:

Melyek a koronav√≠rus tesztek fŇĎ t√≠pusai?

K:

Mennyi idŇĎbe telik egy koronav√≠rus teszt eredm√©ny√©t k√©zhez kapni?

K:

PCR tesztet vagy ellenanyag tesztet érdemes végeztetni?