Felhívás

Kedves Érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
Időpontfoglalás
Magyar

A PCR teszt is új találmány!?

Bár a Covid-19 rengeteg újdonságot (a legtöbb esetben nem pozitív értelemben, sajnos) hozott az életünkbe, és olyan orvostudományi találmányok is hasznosításra kerültek, mint az mRNS technológia és vakcina, amelynek feltalálása Szegedi Tudományegyetemen tanult Karikó Katalin nevéhez fűződik.

Ezzel szemben a PCR technológiát egészségügyi laboratóriumokban és élettudományi kutatásokban rendkívül sokféle kutatásokra használják már több évtizede (a technológiát Kary Mullis amerikai biokémikus találta fel 1983-ban, amiért 1993-ban kémiai [megosztott] Nobel-díjat kapott). PCR tesztekkel ki lehet mutatni örökletes betegségeket, azonosítani lehet genetikai ujjlenyomatot, lehetséges apasági vizsgálatot végezni velük, géneket lehet PCR technológiával klónozni és fertőző betegségeket is lehet diagnosztizálni. Ez utóbbi hozta el a PCR név és teszt elterjedését a világban: ez a jelenlegi legmegbízhatóbb módszer az új típusú koronavírus (SARS-COV-2) kimutatására.

Hogyan zajlik egy PCR teszt A-tól Z-ig?

Sajnos ez az egyike azoknak a tevékenységeknek, amelyeket nem lehet az otthoni fotelből online elvégezni. A szokásos módja a PCR tesztelésnek az, hogy az ügyfél megjelenik egy PCR mintavétel ponton, azonban a Margit Lab esetében arra is van lehetőség, hogy házhoz menjen a teszt: ez már 4 főtől is elérhető kiszállási díj nélkül.

Mindenképp tudni kell a PCR vizsgálat menetéről azt, hogy maga a mintavétel speciális szaktudást (képzettséget) és mintavételi eszközt is igényel, a mintavételben gyakorlott személy védőfelszerelésben veszi le a mintát. A mintavétel történhet orrból vagy garatból is, míg az előbbi esetében többször számoltak be a páciensek nagyobb fájdalomról és a garatból is teljesen megbízható mintát lehet venni, az utóbbit részesítjük előnyben, hogy a kényelmetlenségi fokot a legalacsonyabb szintre csökkentsük.

A mintavétel után pedig nem instant eredményről vagy gyorstesztről van szó, a PCR szűrés kiértékelése nemcsak magas szaktudást igényel, hanem speciálisan felszerelt molekuláris diagnosztikai laboratóriumot is. Szerencsére ez utóbbival nincsen probléma, a Margit Laboratórium Kft. által működtetett, a Kolosy térnél taláható Margit Lab megfelel az összes követelménynek, amelyet egy PCR teszt elvégzése támaszt és a hatályos jogszabályoknak minden szempontból megfelelnek az itt elvégzett tesztek.

Ha figyelembe vesszük mindezt: a speciálisan felszerelt laboratórium meglétét, a képzett mintavevő személyt védőfelszerelésben, a szállítási költségeket, könnyű megérteni azt is, hogy a PCR teszt miért a legdrágább tesztlehetőség a Covid-19 kimutatására, ahogy azt is, hogy miért ez a legpontosabb.

Bár a PCR tesztek hatósági ára 19.500 Ft (a 2020. szeptemberi rendelet egyébként részletezi, hogy ebből a mintavétel díja 2500 Ft, míg a vizsgálaté 17.000 Ft), a Margit Lab ennél jobb árat tud kínálni: több mint 15%-kal, 3000 Ft-tal alacsonyabb áron, 16.500 Ft-ért kínálja a PCR tesztek elvégzését. Ez az ár pedig magában foglalja a mintavételt és a szükséges dokumentum (a teszteredmény / lelet) kiállítását is, angol és magyar nyelven.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban

Milyen gyorsan lehet egy PCR teszteredményt kézhez kapni?

Elő-előkerül a PCR tesztek világában az RT PCR teszt kifejezés, ebben a szókapcsolatban az RT az angol real time megfelelője, amelynek jelentése valós idejű. Ez nem azt jelenti, hogy jelenleg létezik olyan PCR teszt, amely gyorstesztként működik, hanem arra utal, hogy a PCR tesztet a szokásosnál gyorsabban is el lehet végezni.

Ez nagyon sok szempontból fontos lehet: ha valaki a házi karanténból szeretne „szabadulni”, egyáltalán nem mindegy, hogy fél napot vagy két és felet kell várnia egy teszteredményre. De még ennél is sürgetőbb lehet azok esete, akik egy olyan országba utaznának, ahol kötelező a (negatív) PCR teszteredmény, amely méghozzá időlimithez van kötve. Az idő korlátozása teljesen érthető: semmire nem megy egy ország azzal, ha valaki egy több hetes negatív leletet hoz. Azonban egy 72 órás időkorlát igencsak sok szervezést igényel, főleg, ha bele kell esni a 72 órába a repülőtársaság felé, a tranzit repülőtéren és a megérkezéskor is. Nagyon fontos tudni, hogy a 72 órás a mintavételtől kell, hogy kezdődjön. A tervezést tehát úgy kell kezdeni, hogy a az első alkalommal, amikor szükségünk van a PCR teszt eredményére, már nálunk legyen az – és lehetőleg ne a beszállókapunál malmozzunk, hogy mikor érkezik meg az utazást lehetővé tevő email, míg a desztinációra érkezéskor (akár késéssel együtt) még benne legyünk a 72 órában.

Itt jön ki a különbség a különböző laboratóriumok közül. Míg sok cég 24-48 óra alatt elkészülő eredményeket ígér, ez sokszor nagyon bonyolulttá vagy lehetetlenné tesz egyes utazásokat, főleg, ha a mintavétel időpontja is meghatározott időintervallumban történik. A Margit Lab ebből a szempontból is élen jár: a PCR teszt eredménye legfeljebb (!) 24 órán belül megérkezik a megadott email címre, de kérés esetén akár 12 órán belül is kézhez lehet kapni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy valóban nem kell aggódni hosszabb utazás során sem, amely tranzitországot is magában foglal. A már említett 16.500 Ft-os PCR teszt ára magában foglalja a lelet kiállítását magyar és angol nyelven is, utazáshoz az utóbbi elengedhetetlen.

K:

A PCR tesztet a COVID-19 megjelenése után találták fel?

K:

Mi egy PCR teszt menete?

K:

Mire kell figyelni a PCR teszt elvégzése előtt?