PCR teszt mintavételi helyek és pontok ➡️ | Margit Laboratórium

PCR teszt mintavételi helyek | Biztonságos mintavétel

A leggyakrabban igénybe vett Covid-19 tesztek a PCR tesztek és egy ilyen teszt elvégzéséhez szükség van egy mintavételi pontra és egy speciálisan felszerelt laboratóriumra. A PCR teszt helyek rengeteg helyen megtalálhatók Magyarországon, főleg a fővárosban, Budapesten. Bár a PCR teszt mintavételi helyek felállítása és üzemeltetése sokkal könnyebb, mint egy speciális, különböző Covid-19 teszteket kiértékelni képes laboratórium létrehozása, arról se feledkezzünk meg hogy a hivatalos PCR teszt helyek létrehozásához is különféle engedélyekre és egészségügyi szakszemélyzetre van szükség. Nem nehéz belegondolni mennyire fontos, hogy az esetlegesen fertőzött személyek nehogy átadják egymásnak a vírust a tesztelés során és hogy csak a szakszerűen levett mintákból lehet bármilyen laboratóriumban helyes teszteredményt kapni.

Hol vannak jelenleg nyitva tartó mintavételi pontok?

A Margit Laboratórium a Kolosy térnél található, Budán (Budapest, Bécsi út 43, 1036).

Gyakorlatilag a laboratórium területén üzemel az egyik mintavételi pontunk, de felállítottunk és üzemeltetünk több mintavételi pontot is, hogy a város távolabbi pontjairól ne kelljen minden PCR tesztre érkezőnek túl messze utaznia: tudjuk, hogy ez külön bonyodalom sokak számára, mióta számos lezárás van a fővárosban, mint pl. a Lánchid lezárása az autós (és buszos) forgalom elől.

További mintavételi pontokat üzemeltetünk a fővárosban:

Mit kell tudni a mintavételi pontok nyitva tartásáról?

A Kolosy térnél található laboratórium és mintavételi pont hétfőtől péntekig 6.00 - 20.00 között, szombaton 8.00 - 14.00 között van nyitva, így akár hétfő kora reggel is ellátogathatunk mintavételre. A többi mintavételi pont esetében nincs ilyen hosszú lehetőség: hétköznap (hétfőtől péntekig) reggel 8-tól délután 4-ig állnak készen a fogadásunkra.

Hogyan zajlik az időpontfoglalás?

Interneten, akár okostelefonról, táblagépről, laptopról vagy asztali számítógépről is elérhető az időpontfoglalási rendszer a Margit Laboratórium honlapján, ahol mindössze ki kell választani a kívánt dátumot és időpontot (óra, perc, negyed óránként van elérhető foglalási időpont, majd meg kell adni személyes adatainkat. Ezek: a nevünk, nemzetiségünk, okmányaink száma (külföldi utazás esetén érdemes azt megadni és vinni, amellyel utazunk majd), email cím, telefonszám, a lelet nyelve [PCR teszt esetén magyarul és angolul is kiállításra kerül] és a címünk. Bár mindenképpen ajánljuk az időpontfoglalást, hiszen így elkerülhető a várakozás, lehetőség van arra is, hogy időpontfoglalás nélkül érkezzünk meg a mintavételre.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban

Fontos, hogy melyik mintavételi pontra látogatunk el?

Mint már említettük, a mintavételi pont funkciója nem azonos a kiértékelő vizsgálatokat végző laboratóriuméval. Ez azt jelenti, hogy a mintavételi pontokról a levett mintákat el kell szállítani a laboratóriumba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy késések várhatóak vagy hogy emiatt egy távolabbi mintavételi pontot érdemes felkeresni. A Margit Laboratórium ígérete az, hogy Magyarországon az egyik leggyorsabbként a PCR teszt mintavétele után legfeljebb 24 órán belül a lelet eredménye, amelyet emailben elküldünk magyar és angol nyelven (mindezt tartalmazza az alapár). Ha ennél is sürgősebb lenne a teszteredményhez a hozzájutás, akkor felár ellenében létezik gyorsított szolgáltatás is: ennek igénybe vételével már 12 órán belül a kezünkben (vagyis az elektronikus postafiókunkban) tarthatjuk a teszteredményt.

Mintavétel orrból vagy garatból?

A PCR teszt mintavétel történhet orrból vagy garatból. A Margit Laboratóriumnál az utóbbi módszert részesítjük előnyben, mert ez ugyanolyan hatékony, mint a mintavétel az orrból, de sokkal kevesebb fájdalommal és kényelmetlenséggel jár. Míg az orrból vett mintavétel sokkal traumatikusabb és akár hosszabban tartó kellemetlenséget is okozhatnak egyes esetekben, a garatból vett minta semmilyen problémával, rossz érzéssel nem jár.

Mire kell figyelni azelőtt, hogy megjelennénk egy mintavételi ponton?

Fontos, hogy a PCR teszt mintavétele előtt 4 órával nem szabad olyasmit tenni, ami a nyálunkat bármilyen módon befolyásolná. Az alábbi, szokásos tevékenységek mellőzése rendkívül fontos:

  • nem szabad ételt fogyasztani,
  • nem szabad italt fogyasztani,
  • nem szabad dohányozni,
  • nem szabad fogat mosni,
  • nem szabad rágógumizni vagy cukorkát szopogatni.

Ha gyerek(ek)kel érkezünk, jó tudni, hogy, különösen kisgyerek(ek) esetében, ez a 4 óra örökkévalóságnak tűnhet. Érdemes lehet valamilyen jutalmat kilátásba helyezni: kis játék, fagyi, kedvenc film megnézése, egy olyan este, ahol a szülők kikapcsolják a telefonjukat, stb. Így könnyebb átvészelniük a várakozást a legkisebbeknek is.

Bár ez csupán adminisztratív problémának tűnik, de elengedhetetlen, hogy nálunk legyen a személyi igazolványunk (vagy útlevelünk), a lakcímkártyánk és a TAJ-kártyánk. Hiszen nagyon komoly következményei vannak, ha valaki pozitívra tesztel: a hatósági házi karanténtól kezdve később a védettségi kártya igényléséig, amely egyre több ajtót nyit ki az azokkal rendelkezőknek. Érthető tehát, hogy a személyazonosságot bizonyító iratok nélkül a mintát nem lehet levenni, így teszteredményünk sem lesz.

K:

Hol találjuk a MargitLab mintavételi pontjait?

V:

A MargitLab folyamatosan terjeszkedik, Buda és Pest mellett több helyszínen találunk mintavételi pontokat egyre több vidéki városban.

K:

Hova kell szállítani a mintákat a mintavételi pontokról?

V:

A Margit Laboratórium a Kolosy térnél található, Budán: ebben a speciális felszereltségű diagnosztikai laboratóriumban vizsgálják meg a beküldött mintákat.

K:

Hogyan kell készülni a mintavételre?

V:

PCR tesztek esetében legalább 3 órával a mintavétel előtt már nem szabad enni, inni, dohányozni, fogat mosni, szájat öblíteni és rágózni.