Felhívás

Kedves Érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
Időpontfoglalás
Magyar

Bár kevesebb szó esik róluk, egyes kutatók szerint a gyerekek életét (életkortól függően, természetesen) még inkább megváltoztatta a Covid-19 járvány és következményei (bezárt közösségek, korlátozások, szülők home office-ban dolgoznak, stb). A gyerekek számára is egyre több élethelyzetben jön elő a PCR teszt igénye: sokan úgy fertőződtek meg a SARS-COV-2 vírussal, hogy gyerekük (sokszor tünetmentesen vagy nagyon kevés, átlagos tünettel) a közösségben elkapta, majd hazavitte a vírust. Ez volt az egyik fő oka annak, hogy a bölcsődék, óvodák, iskolák olyan sokáig zárva tartottak.

Az ilyen hivatalos gyerek PCR teszt mellett akkor is szükséges lehet egy (negatív) PCR teszt, ha utaznánk a gyerekünkkel, gyerekeinkkel: ez a feltétel több külföldi országba is a belépéshez. Érdemes pontosan utánajárni a választott desztinációnk aktuális szabályozásának, mert egyes országokban életkorhoz kötik, hogy szükség van-e PCR tesztre a gyerekeknek: van, aki mentességet ad 2 év alatt, mások 5 vagy 7 év alatt, de ezek is gyorsan változhatnak. Az utazás során szintén nem szabad elfeledkezni a hazaérkezéskor sem: utána kell járni, hogy az éppen érvényes hazai szabályozás kér-e PCR teszteredményt gyerekeknek.

A PCR teszt gyerekeknek sokaknak zsigeri félelmet jelent, szülőként: hiszen ki akarná kitenni a gyermekét fájdalomnak, kényelmetlenségnek, kellemetlen érzéseknek, főleg, ha olyan „luxus” (vagy legalábbis nem életszükségleti) tevékenységről van szó, mint egy családi utazásról. Tekintsük át, hogy ezek a félelmek mennyire megalapozottak.

A Margit Laboratóriumnál nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a tesztelés a lehető legkisebb kényelmetlenséggel, kellemetlenséggel járjon. Különös figyelemmel viseltetünk a kisebbek és legkisebbek iránt, így természetesen nekik is garatból történik a mintavétel, így az orrból származó mintavétellel járó nemkívánatos fájdalmat el tudjuk kerülni minden esetben.

Minden PCR teszt előtt nagyon fontos, hogy a teszt előtt 3-4 órával nem szabad étkezni és folyadékot fogyasztani. Ez felnőtteknek lehet kényelmetlen, de egy gyereknek, főleg bizonyos életkorokban ezt különösen nehéz kibírnia: legyünk megértőek. A folyadékbevitel és az étkezés tilalmán kívül tilos a fogmosás (ezért kevés gyerek szokott balhézni), a rágózás és a cukorka szopogatása is.

A mintavétel során természetesen nem különítjük el a gyerekeket a szülőktől, az egyik szülőnek lehetősége van elkísérni gyermekét, sőt a mintavétel akár úgy is történhet, hogy a gyerek a szülő ölében ül: ez kisebb gyerekeknél meg szokta könnyíteni a számukra szokatlan PCR teszt mintavételt.

Munkatársaink képzése során külön figyelmet fordítunk arra, hogy ők röviden, játékosan elmagyarázzák, szemléltetik a gyerekeknek is, hogy mi fog történni, így semmilyen váratlan esemény nem történik.

Mivel 3-4 óra étel és ital nélkül sok gyereknek nagyon hosszú idő, főleg nyáron, hőségben, mindenképpen készüljünk innivalóval (vízzel, teával, gyümölcslével stb.) és harapnivalóval is. Ez arra is jó, hogy a mintavétel után közvetlenül elterelje a gyerekek figyelmét.

Azt nem mondhatjuk, hogy a PCR tesztelés gyerekeknél semmilyen kellemetlenséggel nem jár, azonban a legtöbb gyerek esetében nem maga a mintavétel a legnagyobb kényelmetlenség, hanem a 3-4 órás koplalás. Természetesen egy kis szülői ráhatással, ártatlan trükkökkel ez az időszak átalakítható egy hősies helytállássá, amely után egy (akár szimbolikus) jutalom, mint egy kis játék vagy otthon készített oklevél, esetleg gyermekünk kedvenc étele és / vagy itala nagyon sokat segíthet.

Azt azonban túlzásnak tartjuk, hogy emiatt maradjon el a külföldi családi nyaralás – főleg, hogy a tavalyi évben különösen kevesen indultak felfedezőútra az országhatárokon kívülre.

Ha pedig nem külföldi utazás a cél, hanem arról meggyőződni, hogy egy idős ismerős, rokon meglátogatása előtt biztosan nem koronavírus fertőzött (és nem fertőz) a gyerekünk, higgyük el, hogy ez az egyik olyan alkalom, ahol egy kis kényelmetlenség nem szabad, hogy eltántorítson minket a teljes biztonságtól. Amint már említettük, a PCR teszt pedig a legmegbízhatóbb eljárás a Covid-19 fertőzés azonosítására.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban

Vannak különbségek a gyerekek és felnőttek PCR tesztelése között?

A rövid válasz az, hogy nincsen. Mint említettük, a mintavétel pontosan ugyanúgy zajlik a gyerekeknél (már a legkisebbektől kezdve), mint a felnőtteknél, a 3-4 órás „éhezést és szomjazást” ugyanúgy be kell tartani, és a minta kiértékelése pontosan ugyanannyi időbe telik, mint a felnőtteknél. A Kolosy térnél található speciális Margit Laboratórium, esetében a lelet, amelyet automatikusan magyar és angol nyelven is megküldünk, felár nélkül, a mintavételtől számított 24 órában a megadott email címre érkezik. Gyorsított eljárásra felár ellenében van lehetőség, így már 12 órán belül is „kézhez” kaphatjuk a leletet.

A PCR teszt hatósági ára 19.500 Ft, ez nem tesz különbséget kisebb-nagyobb gyermekek és felnőttek között: többek között azért sem, mert a PCR teszt folyamata azonos. A Margit Laboratóriumnál azonban az ország egyik legjobb árán, 16.500 Ft-ért tudunk teljes körű PCR tesztelést biztosítani: ennek része a mintavétel, a kiértékelés és a lelet megküldése is.

K:

Gyerekeknek milyen kortól lehet PCR tesztet végezni?

K:

Fájdalmas a PCR teszt gyerekeknek?

K:

Mire kell ügyelni a gyerekek PCR tesztjei esetén?