PCR teszt ak√°r azonnal! ūüĎČÔłŹ | Margit Laborat√≥rium

PCR teszt azonnal ‚ě°ÔłŹ Eredm√©ny 24 √≥r√°n bel√ľl

B√°r erre neh√©z lenne pontos statisztik√°kat id√©zni, de a legt√∂bben val√≥sz√≠nŇĪleg egyet√©rtenek abban, hogy egyre t√ľrelmetlenebbek vagyunk. Ennek az egyik oka az, hogy olyan gyorsan inform√°ci√≥hoz tudunk jutni ‚Äď m√©ghozz√° b√°rmikor, a zseb√ľnkben folyamatosan el√©rhetŇĎ eszk√∂zzel, 3G, 4G, 5G mobilnet rendszereken kereszt√ľl, amelyrŇĎl a vil√°g legbefoly√°sosabb emberei sem √°lmodtak n√©h√°ny √©vtizeddel ezelŇĎtt. M√≠g egyes ter√ľleteken ez a t√ľrelmetlens√©g lecs√∂kkent koncentr√°l√≥k√©pes idŇĎtartammal p√°rosul, p√©ld√°ul a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia eset√©ben, m√°s ter√ľleteken a technol√≥gia fejlŇĎd√©s√©t szolg√°lja: p√©ld√°ul a k√∂zleked√©sben. A PCR tesztek eredm√©nyeitŇĎl nem lehet elv√°rni, hogy olyan gyorsan elk√©sz√ľljenek, mint egy gyorsteszt, azonban a mintav√©tel ut√°n a PCR teszt gyorsan ki√©rt√©kelhetŇĎ. N√©zz√ľk az al√°bbiakban, hogy mi ennek az oka √©s mi sz√°m√≠t gyorsnak / azonnalinak.

Milyen gyorsan lehet PCR teszt eredményt kapni?

Egy PCR teszt eredm√©ny√©t az√©rt nem lehet gyorsteszt-szerŇĪen, n√©h√°ny perc alatt megkapni, mert szakk√©pzett szem√©lyzetre √©s egy speci√°lisan felszerelt laborat√≥riumra is sz√ľks√©g van, hogy v√©g√ľl k√©zhez kapjuk a ‚Äěnegat√≠v‚ÄĚ vagy ‚Äěpozit√≠v‚ÄĚ sz√≥t tartalmaz√≥ leletet. A mintav√©tel√©rt felelŇĎs, v√©dŇĎfelszerel√©sben dolgoz√≥ szem√©ly megfelelŇĎ k√©pz√©sen kell, hogy √°tessen √©s gyakorlottnak kell lennie. Ezut√°n a mint√°t el kell juttatni a m√°r eml√≠tett laborat√≥riumba ‚Äď a mi eset√ľnkben a budai Kolosy t√©rn√©l tal√°lhat√≥, Margit Laborat√≥rium Kft. √°ltal √ľzemeltetett Margit Laborba, ahol egy magasan k√©pzett koll√©ga v√©gzi el a vizsg√°latot, illetve egy orvosnak ezt ki kell √©rt√©kelnie.

M√≠g sok c√©g 24-48 √≥r√°s idŇĎintervallumot √≠g√©r arra n√©zve, hogy mikor k√©sz√ľl el a lelet, egy j√≥l szervezett int√©zm√©ny k√©pes arra, hogy a n√°luk levett pcr teszt eredm√©ny 24 √≥r√°n bel√ľl, az √ľgyf√©l ‚Äěkez√©ben‚ÄĚ (vagyis email fi√≥kj√°ban) legyen.

Azonban sokaknak, legyen szó

 • utaz√°sr√≥l, ahol bizonyos idŇĎn (√°ltal√°ban 72 √≥r√°n) bel√ľli teszteredm√©nyt k√©rhetnek t√∂bbsz√∂r is (pl. tranzit, k√∂zleked√©si t√°rsas√°g, desztin√°ci√≥),
 • h√°zi hat√≥s√°gi karant√©nr√≥l,
 • mielŇĎbbi bizonyoss√°gr√≥l, vagyis hogy elkapta vagy sem valaki a fertŇĎz√©st (ez az√©rt is fontos lehet, hogy milyen gy√≥gyszerekkel kezelj√©k a Covid 19 fertŇĎz√©st r√∂gt√∂n, a megjelen√©s√©tŇĎl)

a 24 √≥ra is t√ļl sok idŇĎnek tŇĪnik, √≠gy a PCR teszt azonnali eredm√©nnyel lenne a t√∂k√©letes megold√°s. Ahogy a PCR (polymerase chain reaction, polimer√°z-l√°ncreakci√≥) vizsg√°latok √©s tesztek folyamat√°t r√∂viden felv√°zoltuk, az SOS PCR teszt annyiban lehets√©ges, hogy a 24 √≥r√°t ak√°r 12 √≥r√°ra is le lehet cs√∂kkenteni (ez a szolg√°ltat√°s k√ľl√∂nd√≠j ellen√©ben vehetŇĎ ig√©nybe). Fontos tudni, hogy a 12 √≥r√°s s√ľrgŇĎss√©gi szolg√°ltat√°s legfeljebb a d√©lut√°n 3-ig levett mint√°kn√°l lehets√©ges a laborban √©s d√©lig, ha a tov√°bbi mintav√©teli pontokon (√ļn. kont√©nerekben). A Margit Laborat√≥rium egyik c√©lja, hogy minden √ľgyfele ig√©nyeit ki tudja el√©g√≠teni, √≠gy a PCR teszt gyors eredm√©ny m√°r 12 √≥r√°n bel√ľl is el√©rhetŇĎ: fontos, hogy ezt elŇĎre jelezd.

Mikor tudok mintavételre eljutni?

A PCR teszt azonnal rendelkez√©sre √°ll√°s√°n√°l nagyon fontos, hogy az adott szolg√°ltat√≥n√°l mikor lehet mintav√©telre bejelentkezni vagy megjelenni. M√≠g egyes c√©gek csak d√©lelŇĎtt √°llnak rendelkez√©sre, a Margit Laborat√≥rium elk√∂telezett, hogy a leggyorsabban juttassa el a PCR teszteredm√©nyeket a szolg√°ltat√°s√°t ig√©nybe vevŇĎknek. A Margit Laborat√≥rium h√©tfŇĎtŇĎl p√©ntekig, 6.00 - 20.00 √≥ra k√∂z√∂tt, szombaton pedig 8.00 - 14.00 k√∂z√∂tt van nyitva √©s fogadja a PCR teszt mintav√©telre √©rkezŇĎket a Kolosy t√©rn√©l, m√≠g a t√∂bbi mintav√©teli ponton 8.00-16.00 k√∂z√∂tt:

 • a 2. ker√ľletben, a Szil√°gyi Erzs√©bet fasor 47-es sz√°mn√°l (Danubius Hotel - K√∂rsz√°ll√≥ elŇĎtt),
 • az 5. ker√ľletben az Erzs√©bet t√©ren, a Fr√∂ccsterasszal szembeni pavilonsoron,
 • a 9. ker√ľletben Budapesten, a Bor√°ros t√©r 3.-as sz√°m alatt,
 • a 14. ker√ľletben a Pusk√°s Ferenc Stadion metr√≥ √°llom√°sn√°l, a Hung√°ria k√∂r√ļt - Kerepesi √ļt sark√°n, a pavilonsoron,
 • a 19. ker√ľletben az 1193, √úllŇĎi √ļt 303 sz√°m alatt tal√°lhat√≥ MOL k√ļton,
 • Debrecenben - a FŇĎnix Inkub√°torh√°zban, amely a 4029, Csap√≥ utca 42-es sz√°m alatt tal√°lhat√≥, √©s
 • Sz√©kesfeh√©rv√°ron: 8000, Sz√©kesfeh√©rv√°r, Palota √ļt 1. (Alba pl√°za), √©s
 • P√©csen, a K√≥czi√°n S√°ndor utc√°ban 15. fsz. 1.,
 • Ny√≠regyh√°z√°n, Sz√©chenyi irodah√°zban, Sz√©chenyi √ļt 15-√∂s sz√°m alatt.

√Črdemes a fŇĎoldalon is leg√∂rgetni, mert √ļj mintav√©teli pontok nyit√°s√°t is tervezz√ľk.

Mennyire f√°jdalmas?

A PCR teszthez a mintav√©tel t√∂rt√©nhet az orrb√≥l vagy a garatb√≥l. Az elŇĎbbi eset√©n t√∂bben erŇĎs f√°jdalomr√≥l sz√°moltak be, m√≠g az ut√≥bbi n√©h√°ny pillanatig kellemetlen, de nincs sz√≥ erŇĎs f√°jdalomr√≥l vagy hosszabb k√≠nz√≥ vagy kellemetlen √©rz√©srŇĎl. A Margit Laborat√≥rium csapata elk√∂telezett az ir√°nt, hogy a k√©nyelmetlens√©gi faktort lehetŇĎs√©g szerint minim√°lisra cs√∂kkentse, √≠gy, mivel a garatb√≥l is ugyanolyan megb√≠zhat√≥ mint√°kat lehet levenni, a koll√©g√°k ezt a m√≥dszert r√©szes√≠tik elŇĎnyben, kik√ľsz√∂b√∂lve az esetleges komolyabb, hosszabb ideig megmarad√≥ f√°jdalmat.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban

Van m√°s lehetŇĎs√©g a PCR teszten k√≠v√ľl?

T√∂bbf√©le Covid-19 teszt l√©tezik, azonban nem v√©letlen√ľl a PCR teszt a legelterjedtebb √©s legelfogadottabb utaz√°sok eset√©re, karant√©n felold√°s√°ra √©s egy√°ltal√°n, a Covid-19 fertŇĎz√©s igazol√°s√°ra, mert ez a legmegb√≠zhat√≥bb jelenleg el√©rhetŇĎ tesztt√≠pus. Ha azonban azt szeretn√©nk megtudni, hogy m√°r a m√ļltban √°test√ľnk-e az √ļj t√≠pus√ļ koronav√≠rus fertŇĎz√©sen, akkor a semleges√≠tŇĎ kvantitat√≠v antitest vizsg√°lat (Centaur teszt) lehet a legjobb megold√°s. Ezeknek a vizsg√°latoknak az elŇĎny√ľk az, hogy nemcsak egy igen / nem v√°laszt kapunk arra, hogy v√©dettek vagyunk-e a Covid-19 v√≠rusfertŇĎz√©s ellen, hanem sz√°mszerŇĪen kimutatva l√°thatjuk, hogy milyen m√©rt√©kŇĪ v√©detts√©ggel rendelkez√ľnk.

Ez többek között akkor lehet hasznos, ha

 • igazoltan √°test√©l m√°r a Covid-19 fertŇĎz√©sen √©s tudni szeretn√©d, v√©dett vagy-e, √©s ha igen, mennyire,
 • ha √ļgy gondolod, hogy t√ľnetmentesen (vagy t√ľnetekkel, de pozit√≠v PCR teszt n√©lk√ľl) m√°r √°test√©l a betegs√©gen √©s v√©detts√©gi igazolv√°nyt szeretn√©l,
 • az olt√°st (vagyis leghamarabb a m√°sodik olt√°s ut√°n 14 nappal) k√∂vetŇĎen szeretn√©l megbizonyosodni arr√≥l, hogy a v√©detts√©g kialakult-e,
 • √©s / vagy rendszeresen elv√©gezve a Centaur tesztet, p√©ld√°ul egy- vagy k√©thavonta, hogy meg tudj bizonyosodni arr√≥l, hogy m√©g mindig v√©dett vagy-e.

K:

Létezik PCR gyorsteszt?

V:

A PCR teszt eset√©ben mind a mintav√©teln√©l, mind a vizsg√°latn√°l szakk√©pzett munkat√°rsakra van sz√ľks√©g √©s a vizsg√°latot nem lehet elv√©gezni egy speci√°lis diagnosztikai laborat√≥rium megl√©te n√©lk√ľl sem. Ilyen a Kolosy t√©rn√©l tal√°lhat√≥ Margit Laborat√≥rium is.

K:

A mintav√©teltŇĎl milyen gyorsan k√©sz√ľl el a lelet?

V:

A MargitLab leadott mint√°k eset√©n 24 √≥r√°n bel√ľl kik√ľldi az eredm√©nyt emailen. Ha enn√©l is s√ľrgŇĎsebb az eredm√©ny, m√°r 12 √≥r√°n bel√ľl is k√©zhez lehet ezt kapni, d√©lut√°n 3 √≥ra elŇĎtti mintav√©tel eset√©n, fel√°rral.

K:

Mikor fontos k√ľl√∂n√∂sen, hogy gyorsan meglegyen a PCR teszt eredm√©nye?

V:

Utaz√°sn√°l rendk√≠v√ľl fontos, hogy √ľgyelj√ľnk arra, hogy 48, 72 stb. √≥r√°val a mintav√©tel ut√°ni negat√≠v PCR teszt leletet tudjunk bemutatni, ha ezt k√©rik tŇĎl√ľnk. Ilyenkor kiv√°ltk√©pp l√©nyeges az eredm√©nyt idŇĎben k√©zhez kapni.