Felhívás

Kedves √ČrdeklŇĎdŇĎ!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
IdŇĎpontfoglal√°s
Magyar

Milyen gyorsan lehet PCR teszt eredményt kapni?

Egy PCR teszt eredm√©ny√©t az√©rt nem lehet gyorsteszt-szerŇĪen, n√©h√°ny perc alatt megkapni, mert szakk√©pzett szem√©lyzetre √©s egy speci√°lisan felszerelt laborat√≥riumra is sz√ľks√©g van, hogy v√©g√ľl k√©zhez kapjuk a ‚Äěnegat√≠v‚ÄĚ vagy ‚Äěpozit√≠v‚ÄĚ sz√≥t tartalmaz√≥ leletet. A mintav√©tel√©rt felelŇĎs, v√©dŇĎfelszerel√©sben dolgoz√≥ szem√©ly megfelelŇĎ k√©pz√©sen kell, hogy √°tessen √©s gyakorlottnak kell lennie. Ezut√°n a mint√°t el kell juttatni a m√°r eml√≠tett laborat√≥riumba ‚Äď a mi eset√ľnkben a budai Kolosy t√©rn√©l tal√°lhat√≥, Margit Laborat√≥rium Kft. √°ltal √ľzemeltetett Margit Laborba, ahol egy magasan k√©pzett koll√©ga v√©gzi el a vizsg√°latot, illetve egy orvosnak ezt ki kell √©rt√©kelnie.

M√≠g sok c√©g 24-48 √≥r√°s idŇĎintervallumot √≠g√©r arra n√©zve, hogy mikor k√©sz√ľl el a lelet, egy j√≥l szervezett int√©zm√©ny k√©pes arra, hogy a n√°luk levett pcr teszt eredm√©ny 24 √≥r√°n bel√ľl, az √ľgyf√©l ‚Äěkez√©ben‚ÄĚ (vagyis email fi√≥kj√°ban) legyen.

Azonban sokaknak, legyen szó

  • utaz√°sr√≥l, ahol bizonyos idŇĎn (√°ltal√°ban 72 √≥r√°n) bel√ľli teszteredm√©nyt k√©rhetnek t√∂bbsz√∂r is (pl. tranzit, k√∂zleked√©si t√°rsas√°g, desztin√°ci√≥),
  • h√°zi hat√≥s√°gi karant√©nr√≥l,
  • mielŇĎbbi bizonyoss√°gr√≥l, vagyis hogy elkapta vagy sem valaki a fertŇĎz√©st (ez az√©rt is fontos lehet, hogy milyen gy√≥gyszerekkel kezelj√©k a Covid 19 fertŇĎz√©st r√∂gt√∂n, a megjelen√©s√©tŇĎl)

a 24 √≥ra is t√ļl sok idŇĎnek tŇĪnik, √≠gy a PCR teszt azonnali eredm√©nnyel lenne a t√∂k√©letes megold√°s. Ahogy a PCR (polymerase chain reaction, polimer√°z-l√°ncreakci√≥) vizsg√°latok √©s tesztek folyamat√°t r√∂viden felv√°zoltuk, az SOS PCR teszt annyiban lehets√©ges, hogy a 24 √≥r√°t ak√°r 12 √≥r√°ra is le lehet cs√∂kkenteni (ez a szolg√°ltat√°s k√ľl√∂nd√≠j ellen√©ben vehetŇĎ ig√©nybe). Fontos tudni, hogy a 12 √≥r√°s s√ľrgŇĎss√©gi szolg√°ltat√°s legfeljebb a d√©lut√°n 3-ig levett mint√°kn√°l lehets√©ges a laborban √©s d√©lig, ha a tov√°bbi mintav√©teli pontokon (√ļn. kont√©nerekben). A Margit Laborat√≥rium egyik c√©lja, hogy minden √ľgyfele ig√©nyeit ki tudja el√©g√≠teni, √≠gy a PCR teszt gyors eredm√©ny m√°r 12 √≥r√°n bel√ľl is el√©rhetŇĎ: fontos, hogy ezt elŇĎre jelezd.

Mikor tudok mintavételre eljutni?

A PCR teszt azonnal rendelkez√©sre √°ll√°s√°n√°l nagyon fontos, hogy az adott szolg√°ltat√≥n√°l mikor lehet mintav√©telre bejelentkezni vagy megjelenni. M√≠g egyes c√©gek csak d√©lelŇĎtt √°llnak rendelkez√©sre, a Margit Laborat√≥rium elk√∂telezett, hogy a leggyorsabban juttassa el a PCR teszteredm√©nyeket a szolg√°ltat√°s√°t ig√©nybe vevŇĎknek. A Margit Laborat√≥rium h√©tfŇĎtŇĎl p√©ntekig, 6.00 - 18.00 √≥ra k√∂z√∂tt van nyitva √©s fogadja a PCR teszt mintav√©telre √©rkezŇĎket a Kolosy t√©rn√©l.

Mennyire f√°jdalmas?

A PCR teszthez a mintav√©tel t√∂rt√©nhet az orrb√≥l vagy a garatb√≥l. Az elŇĎbbi eset√©n t√∂bben erŇĎs f√°jdalomr√≥l sz√°moltak be, m√≠g az ut√≥bbi n√©h√°ny pillanatig kellemetlen, de nincs sz√≥ erŇĎs f√°jdalomr√≥l vagy hosszabb k√≠nz√≥ vagy kellemetlen √©rz√©srŇĎl. A Margit Laborat√≥rium csapata elk√∂telezett az ir√°nt, hogy a k√©nyelmetlens√©gi faktort lehetŇĎs√©g szerint minim√°lisra cs√∂kkentse, √≠gy, mivel a garatb√≥l is ugyanolyan megb√≠zhat√≥ mint√°kat lehet levenni, a koll√©g√°k ezt a m√≥dszert r√©szes√≠tik elŇĎnyben, kik√ľsz√∂b√∂lve az esetleges komolyabb, hosszabb ideig megmarad√≥ f√°jdalmat.

Teszteltesd magad a Margit Laboratóriumban

Van m√°s lehetŇĎs√©g a PCR teszten k√≠v√ľl?

T√∂bbf√©le Covid-19 teszt l√©tezik, azonban nem v√©letlen√ľl a PCR teszt a legelterjedtebb √©s legelfogadottabb utaz√°sok eset√©re, karant√©n felold√°s√°ra √©s egy√°ltal√°n, a Covid-19 fertŇĎz√©s igazol√°s√°ra, mert ez a legmegb√≠zhat√≥bb jelenleg el√©rhetŇĎ tesztt√≠pus. Ha azonban azt szeretn√©nk megtudni, hogy m√°r a m√ļltban √°test√ľnk-e az √ļj t√≠pus√ļ koronav√≠rus fertŇĎz√©sen, akkor a semleges√≠tŇĎ kvantitat√≠v antitest vizsg√°lat (Centaur teszt) lehet a legjobb megold√°s. Ezeknek a vizsg√°latoknak az elŇĎny√ľk az, hogy nemcsak egy igen / nem v√°laszt kapunk arra, hogy v√©dettek vagyunk-e a Covid-19 v√≠rusfertŇĎz√©s ellen, hanem sz√°mszerŇĪen kimutatva l√°thatjuk, hogy milyen m√©rt√©kŇĪ v√©detts√©ggel rendelkez√ľnk.

Ez többek között akkor lehet hasznos, ha

  • igazoltan √°test√©l m√°r a Covid-19 fertŇĎz√©sen √©s tudni szeretn√©d, v√©dett vagy-e, √©s ha igen, mennyire,
  • ha √ļgy gondolod, hogy t√ľnetmentesen (vagy t√ľnetekkel, de pozit√≠v PCR teszt n√©lk√ľl) m√°r √°test√©l a betegs√©gen √©s v√©detts√©gi igazolv√°nyt szeretn√©l,
  • az olt√°st (vagyis leghamarabb a m√°sodik olt√°s ut√°n 14 nappal) k√∂vetŇĎen szeretn√©l megbizonyosodni arr√≥l, hogy a v√©detts√©g kialakult-e,
  • √©s / vagy rendszeresen elv√©gezve a Centaur tesztet, p√©ld√°ul egy- vagy k√©thavonta, hogy meg tudj bizonyosodni arr√≥l, hogy m√©g mindig v√©dett vagy-e.

K:

Létezik PCR gyorsteszt?

K:

A mintav√©teltŇĎl milyen gyorsan k√©sz√ľl el a lelet?

K:

Mikor fontos k√ľl√∂n√∂sen, hogy gyorsan meglegyen a PCR teszt eredm√©nye?