PCR teszt akár azonnal! 👉️ | Margit Laboratórium

PCR teszt azonnal ➡️ Eredmény 24 órán belül

Bár erre nehéz lenne pontos statisztikákat idézni, de a legtöbben valószínűleg egyetértenek abban, hogy egyre türelmetlenebbek vagyunk. Ennek az egyik oka az, hogy olyan gyorsan információhoz tudunk jutni – méghozzá bármikor, a zsebünkben folyamatosan elérhető eszközzel, 3G, 4G, 5G mobilnet rendszereken keresztül, amelyről a világ legbefolyásosabb emberei sem álmodtak néhány évtizeddel ezelőtt. Míg egyes területeken ez a türelmetlenség lecsökkent koncentrálóképes időtartammal párosul, például a közösségi média esetében, más területeken a technológia fejlődését szolgálja: például a közlekedésben. A PCR tesztek eredményeitől nem lehet elvárni, hogy olyan gyorsan elkészüljenek, mint egy gyorsteszt, azonban a mintavétel után a PCR teszt gyorsan kiértékelhető. Nézzük az alábbiakban, hogy mi ennek az oka és mi számít gyorsnak / azonnalinak.

Milyen gyorsan lehet PCR teszt eredményt kapni?

Egy PCR teszt eredményét azért nem lehet gyorsteszt-szerűen, néhány perc alatt megkapni, mert szakképzett személyzetre és egy speciálisan felszerelt laboratóriumra is szükség van, hogy végül kézhez kapjuk a „negatív” vagy „pozitív” szót tartalmazó leletet. A mintavételért felelős, védőfelszerelésben dolgozó személy megfelelő képzésen kell, hogy átessen és gyakorlottnak kell lennie. Ezután a mintát el kell juttatni a már említett laboratóriumba – a mi esetünkben a budai Kolosy térnél található, Margit Laboratórium Kft. által üzemeltetett Margit Laborba, ahol egy magasan képzett kolléga végzi el a vizsgálatot, illetve egy orvosnak ezt ki kell értékelnie.

Míg sok cég 24-48 órás időintervallumot ígér arra nézve, hogy mikor készül el a lelet, egy jól szervezett intézmény képes arra, hogy a náluk levett pcr teszt eredmény 24 órán belül, az ügyfél „kezében” (vagyis email fiókjában) legyen.

Azonban sokaknak, legyen szó

 • utazásról, ahol bizonyos időn (általában 72 órán) belüli teszteredményt kérhetnek többször is (pl. tranzit, közlekedési társaság, desztináció),
 • házi hatósági karanténról,
 • mielőbbi bizonyosságról, vagyis hogy elkapta vagy sem valaki a fertőzést (ez azért is fontos lehet, hogy milyen gyógyszerekkel kezeljék a Covid 19 fertőzést rögtön, a megjelenésétől)

a 24 óra is túl sok időnek tűnik, így a PCR teszt azonnali eredménnyel lenne a tökéletes megoldás. Ahogy a PCR (polymerase chain reaction, polimeráz-láncreakció) vizsgálatok és tesztek folyamatát röviden felvázoltuk, az SOS PCR teszt annyiban lehetséges, hogy a 24 órát akár 12 órára is le lehet csökkenteni (ez a szolgáltatás különdíj ellenében vehető igénybe). Fontos tudni, hogy a 12 órás sürgősségi szolgáltatás legfeljebb a délután 3-ig levett mintáknál lehetséges a laborban és délig, ha a további mintavételi pontokon (ún. konténerekben). A Margit Laboratórium egyik célja, hogy minden ügyfele igényeit ki tudja elégíteni, így a PCR teszt gyors eredmény már 12 órán belül is elérhető: fontos, hogy ezt előre jelezd.

Mikor tudok mintavételre eljutni?

A PCR teszt azonnal rendelkezésre állásánál nagyon fontos, hogy az adott szolgáltatónál mikor lehet mintavételre bejelentkezni vagy megjelenni. Míg egyes cégek csak délelőtt állnak rendelkezésre, a Margit Laboratórium elkötelezett, hogy a leggyorsabban juttassa el a PCR teszteredményeket a szolgáltatását igénybe vevőknek. A Margit Laboratórium hétfőtől péntekig, 6.00 - 20.00 óra között, szombaton pedig 8.00 - 14.00 között van nyitva és fogadja a PCR teszt mintavételre érkezőket a Kolosy térnél, míg a többi mintavételi ponton 8.00-16.00 között:

 • a 2. kerületben, a Szilágyi Erzsébet fasor 47-es számnál (Danubius Hotel - Körszálló előtt),
 • az 5. kerületben az Erzsébet téren, a Fröccsterasszal szembeni pavilonsoron,
 • a 9. kerületben Budapesten, a Boráros tér 3.-as szám alatt,
 • a 14. kerületben a Puskás Ferenc Stadion metró állomásnál, a Hungária körút - Kerepesi út sarkán, a pavilonsoron,
 • a 19. kerületben az 1193, Üllői út 303 szám alatt található MOL kúton,
 • Debrecenben - a Főnix Inkubátorházban, amely a 4029, Csapó utca 42-es szám alatt található, és
 • Székesfehérváron: 8000, Székesfehérvár, Palota út 1. (Alba pláza), és
 • Pécsen, a Kóczián Sándor utcában 15. fsz. 1.,
 • Nyíregyházán, Széchenyi irodaházban, Széchenyi út 15-ös szám alatt.

Érdemes a főoldalon is legörgetni, mert új mintavételi pontok nyitását is tervezzük.

Mennyire fájdalmas?

A PCR teszthez a mintavétel történhet az orrból vagy a garatból. Az előbbi esetén többen erős fájdalomról számoltak be, míg az utóbbi néhány pillanatig kellemetlen, de nincs szó erős fájdalomról vagy hosszabb kínzó vagy kellemetlen érzésről. A Margit Laboratórium csapata elkötelezett az iránt, hogy a kényelmetlenségi faktort lehetőség szerint minimálisra csökkentse, így, mivel a garatból is ugyanolyan megbízható mintákat lehet levenni, a kollégák ezt a módszert részesítik előnyben, kiküszöbölve az esetleges komolyabb, hosszabb ideig megmaradó fájdalmat.

Test yourself for covid at Margit Laboratory

Van más lehetőség a PCR teszten kívül?

Többféle Covid-19 teszt létezik, azonban nem véletlenül a PCR teszt a legelterjedtebb és legelfogadottabb utazások esetére, karantén feloldására és egyáltalán, a Covid-19 fertőzés igazolására, mert ez a legmegbízhatóbb jelenleg elérhető teszttípus. Ha azonban azt szeretnénk megtudni, hogy már a múltban átestünk-e az új típusú koronavírus fertőzésen, akkor a semlegesítő kvantitatív antitest vizsgálat (Centaur teszt) lehet a legjobb megoldás. Ezeknek a vizsgálatoknak az előnyük az, hogy nemcsak egy igen / nem választ kapunk arra, hogy védettek vagyunk-e a Covid-19 vírusfertőzés ellen, hanem számszerűen kimutatva láthatjuk, hogy milyen mértékű védettséggel rendelkezünk.

Ez többek között akkor lehet hasznos, ha

 • igazoltan átestél már a Covid-19 fertőzésen és tudni szeretnéd, védett vagy-e, és ha igen, mennyire,
 • ha úgy gondolod, hogy tünetmentesen (vagy tünetekkel, de pozitív PCR teszt nélkül) már átestél a betegségen és védettségi igazolványt szeretnél,
 • az oltást (vagyis leghamarabb a második oltás után 14 nappal) követően szeretnél megbizonyosodni arról, hogy a védettség kialakult-e,
 • és / vagy rendszeresen elvégezve a Centaur tesztet, például egy- vagy kéthavonta, hogy meg tudj bizonyosodni arról, hogy még mindig védett vagy-e.

Q:

Létezik PCR gyorsteszt?

A:

A PCR teszt esetében mind a mintavételnél, mind a vizsgálatnál szakképzett munkatársakra van szükség és a vizsgálatot nem lehet elvégezni egy speciális diagnosztikai laboratórium megléte nélkül sem. Ilyen a Kolosy térnél található Margit Laboratórium is.

Q:

A mintavételtől milyen gyorsan készül el a lelet?

A:

A MargitLab leadott minták esetén 24 órán belül kiküldi az eredményt emailen. Ha ennél is sürgősebb az eredmény, már 12 órán belül is kézhez lehet ezt kapni, délután 3 óra előtti mintavétel esetén, felárral.

Q:

Mikor fontos különösen, hogy gyorsan meglegyen a PCR teszt eredménye?

A:

Utazásnál rendkívül fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy 48, 72 stb. órával a mintavétel utáni negatív PCR teszt leletet tudjunk bemutatni, ha ezt kérik tőlünk. Ilyenkor kiváltképp lényeges az eredményt időben kézhez kapni.