Szerológiai teszt - IgG és IgM tesztek ➡️ | Margit Laboratórium

A szerológiai teszt és a szerológiai viszgálat működése

A szerológia szó egy orvosi szakszó, amely szérumtant jelent, és a latin serum (magyarul savó) és görög logosz (magyarul vélemény, tanulmány) elemekből áll. A szérumtan pedig a vérszérum (vérsavó) és más testnedvek tudományos vizsgálatát jelenti. A gyakorlatban általában akkor beszélünk szerológiáról, amikor a vérszérumban lévő antitesteket azonosítják. Ezek az antitestek kialakulhatnak saját fehérjékkel szemben (ezt a reakciót autoimmun betegségnek nevezzük), idegen fehérjékkel szemben (erre lehet példa egy nem megfelelő tulajdonságokkal rendelkező vér átömlesztése) és akkor is, ha az antitestek egy adott mikroorganizmussal (például vírussal) szemben alakulnak ki. A szerológiai teszt, amellyel a Margit Laboratórium foglalkozik, a Covid-19, avagy új típusú koronavírusra adott válaszreakció során kialakuló antitesteket vizsgálja.

Milyen Covid-19 szerológiai tesztek léteznek?

Jelenleg több Covid-19 szerológiai vizsgálat is elérhető Magyarországon. Ugyanezen vizsgálatok másik neve a szerológiai antitest teszt: a különböző tesztek két külön antitestet vizsgálnak (IgG és IgM) és más módszerekkel mutatják ki ezeket. Fontos, hogy az antitest teszteket ne keverjük össze az antigén (gyors)teszttel. Míg az antigén idegen anyagot jelent és az antigén gyorsteszt magát a vírust (idegen anyagot) mutatja ki a légutakban, addig az antitestek a szervezet immunrendszerének fontos részei: az antitestek olyan immunglobulin fehérjék, amelyek védik a szervezetet különböző baktériumoktól, vírusoktól, mérgektől és több, a szervezetre ártalmas molekulától.

Léteznek rapid szerológiai antitest teszt módszerek, ezek kizárólag egy pozitív / negatív értéket adnak az IgM vagy IgG gyors kimutatására. Vannak előnyei, hiszen olcsó és nagyon gyorsan, 10-15 perc alatt ad eredményt, azonban pontatlanabb, a többi antitest teszthez képest (több fals eredmény fordul elő), hibás eredményt okozhat az is, ha a megfelelő időben kerül leolvasásra a teszteredmény, többször fordul elő álpozitív eredmény a keresztreakciók miatt (amely más vírusok hasonló fehérjéi miatt történik meg) és ilyen tesztekkel hosszabb ideig pozitív IgM teszteredmények készülhetnek, amikor a vírus már lehet, hogy a légutakban már nem kimutatható.

Mindezek miatt a Margit Laboratórium a rapid szerológiai antitest teszteket kevésbé ajánlja, és a pontosabb, ELFA (IgM és IgG) és Centaur tesztekre fókuszálunk.

Mikor melyik teszt ajánlott?

Az úgynevezett automatizált antitest tesztek (ezek az ELFA és más immunoassay alapú tesztek) antitest (ellenanyag) jelenlétét és mennyiségét mutatják ki. Mindhárom fajta teszt sokkal érzékenyebb és megbízhatóbb, mint a rapid ellenanyag tesztek bármelyike. Az IgM és az IgG antitestek nem egy időben jelennek meg az emberi szervezetben, ez az egyik oka, hogy máskor ajánlott a két teszt használata.

IgM (M immunglobulin) - kvalitatív teszt

A Covid-19 fertőzés során a fertőzés utáni 5-8 nap során jelennek meg az első tünetek, és körülbelül a 7. naptól válik kimutathatóvá az IgG antitest a szervezetben. Ennek mértéke körülbelül a fertőzéstől számított 14. napig növekszik, majd csökkenni kezd. A betegség úgynevezett hanyatló periódusában, a 14-21. nap között az IgM antitest mennyisége csökken a vérben, és körülbelül a 21. napon az IgM antitest eltűnik a szervezetből.

Leegyszerűsítve kijelenthetjük, hogy az IgM antitest többé-kevésbé a tünetek megjelenését követően, a fertőzés hullámhegye után a gyógyulási folyamat elejéig van jelen a szervezetben.

IgG (G immunglobulin) - kvalitatív teszt

Ettől eltérően az IgG antitest termelése a fertőzés kezdete után körülbelül két héttel kezd termelődni, amely első tünetek megjelenése után 7-9 napot jelenti. Ezután az IgG ellenanyag mértéke növekszik a teljes gyógyulásig, amely általában a következő két hetet jelenti.

Azonban az IgG antitest nem tűnik el a szervezetből úgy, mint az IgM: bár értéke csökkenni kezd a gyógyulási folyamat végétől, vagyis attól a pillanattól, amikor a vírus (antigén) távozik a szervezetből. Az, hogy az IgG antitest (ellenanyag) mennyi ideig marad a szervezetünkben, nem ismerjük pontosan. Ennek oka az, hogy a vírus nem jelent meg elég régen az életünkben: bármilyen hosszú időnek tűnik is, mindössze 2019 decemberében igazolták az első SARS-COV-2 esetet a Kínában található Vuhan tartományban.

Az új típusú koronavírus elleni vakcinákat a világ több országában is 2020 decemberében kezdték el beadni. Mivel ez a dátum még közelebbi, nem tudhatjuk, hogy a különböző vakcinák beadása után mennyi ideig milyen mértékű IgG ellenanyag marad a szervezetünkben.

Test yourself for covid at Margit Laboratory

Különböző tesztek eredményeinek értelmezése

Egyes tesztek eredményeit könnyebb értelmezni, mint a másokat. Míg egy antigén gyorsteszt arra hivatott, hogy igen / nem (pozitív / negatív) eredménnyel kimutassa, hogy létezik-e antigén (idegen anyag, esetünkben Covid-19 vírus) a légutakban, más tesztek eredményei nem ilyen egyértelműek. (Ez azonban nem azt jelenti, hogy a gyorsteszteknél nincsenek fals negatív vagy pozitív eredmények, sajnos. Sőt, a gyorstesztek esetében ez sokkal gyakoribb.)

A PCR tesztek a vírus örökítőanyagát mutatják ki a szervezetünkben, de az sem véletlen, hogy sok esetben két PCR teszt elvégzésére van szükség, amelyek között legalább 48 órás időintervallum elteltét javasolják.

Fontos tudni, hogy az IgM és IgG vizsgálatok önmagukban nem alkalmasak arra, hogy az akut fertőzés létét bizonyítsák.

Az IgM és az IgG teszt elvégzése együttesen hatékonyabb eredményt nyújt, ha a fertőzés viszonylag rövidebb ideje indulhatott el a szervezetben.

Mit bizonyítanak a teszteredmények?

Az IgG ELFA teszt alkalmas a múltbéli fertőzés kimutatására és az mRNS vakcinák (ilyenek például a Magyarországon elfogadott Moderna és Pfizer / Biontech) utáni védettség kimutatására.

Míg a Centaur teszt nemcsak a múltbéli fertőzést és a már említett mRNS vakcinák után kialakult védelmet tudják kimutatni, hanem bármely oltás után kialakult védelmet. Érdemes a kétdózisú oltások esetén a második oltás után 14 nap elteltét megvárni, míg az egydózisú vakcinák (jelenleg Magyarországon: Janssen / Johnson & Johnson) beadása után 28 napot érdemes várni.

Az utóbbi teszt arra is alkalmas, hogy pozitív eredmény (tehát védettség fennállása) esetén védettségi kártyát igényeljünk velük.

Q:

Mit jelent a szerológiai teszt kifejezés?

A:

A szerológia a latin serum (magyarul savó) kifejezésből származik, a szerológia általában a vérben található antitestek azonosítására szolgál.

Q:

Mire valók a koronavírus szerológiai tesztek?

A:

A COVID-19 vírus esetében a védettség kimutatására van lehetőség különböző szerológiai tesztek (IgG és IgM meglétének vizsgálata) elvégzésére.

Q:

Létezik szerológiai gyorsteszt?

A:

Igen, az IgG és IgM megléte a vérben könnyen kimutatható, egy gyorsteszt mindössze 10-15 perc alatt ad egy negatív vagy pozitív eredményt, azonban sajnos ez igen pontatlan. A Margit Laboratórium csapata a pontosabb ELFA (IgG és IgG) és a Centaur szerológiai teszteket ajánlja.