Felhívás

Kedves Érdeklődő!

Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy laborunknak technikai okok miatt nem áll módjában több rendelést teljesítenie.

Üdvözlettel,
Margitlab csapata

MargitLab logo
Magán laboratórium
Időpontfoglalás
Magyar

FIGYELEM: Az oldal tartalma elavult lehet, mivel a rendeletek folyamatosan változhatnak

Mikor jelent meg a védettségi igazolvány?

A magyar kormány 2021. február 10-én döntött a védettségi igazolvány bevezetéséről, amelynek pontos szabályozását a két nappal későbbi, február 12-ei, 60/2021 (II. 12.) számú kormányrendelet szabályozta.

Hogyan kell védettségi igazolványt igényelni?

A védettségi igazolvány igénylése három különböző, egymást egyébként nem kizáró okból kifolyólag lehetséges:

  • Már az első oltás után jogosulttá válik az ember a védettségi igazolványra: ilyen esetben az oltási igazolvány igénylése nem szükséges, automatikusan kiküldik az igazolványt. Részben ez is lehetett az oka, hogy többen nem vették fel a második oltást, így bár védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, a teljes védettség nem alakult ki az esetükben. 2021. május 7-én a miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy elképzelhető egy olyan döntés, miszerint a védettségi kártya érvényét fogja veszteni azok esetében, akik a második oltásra nem jelentek meg. Erre azonban lehet, hogy soha nem fog sor kerülni. Egyébként az oltás után járó védettségi igazolvány meghosszabbítása nem szükséges, mivel ez jelenleg nem jár le.
  • Ha valaki igazoltan átesett a fertőzésen, ezért volt pozitív PCR teszt eredménye, ebben az esetben a felgyógyulástól (amelyet igazolhat egy negatív PCR teszteredmény) számított 6 hónapig érvényes a védettségi igazolvány. A kártya meghosszabbítása június 11-e óta lehetséges, ehhez a szervezetben található megfelelő számú koronavírus antitestre (és ennek igazolására) van szükség. Kártya igénylésére korábbi pozitív PCR teszt esetén nem szükséges, mert a kártya ebben az esetben is ingyenes, és az állam ezt hivatalból kipostázza.
  • Ha ellenanyag-vizsgálat mutatja ki, hogy valaki átesett a fertőzésen – és a szervezetében találhatók antitestek, szintén igényelhet védettségi igazolványt. Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a teszt mintavételétől számított 4 hónap. Fontos lépés azonban, hogy ebben az egy esetben személyesen (kormányablakon keresztül) vagy elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon keresztül) igényelni kell. Igénylés (és az igazolvány kiállítási díjának kifizetése) nélkül a védettségi kártya nem érkezik meg ebben az esetben. Az ellenanyag tesztet önköltségen kell beszerezni és a vizsgálat ára mellett ebben az egy esetben ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállítási díját is (ez 3000 Ft). Csakúgy, mint a PCR teszt esetében, itt is hatósági ár lett meghatározva: ez 11.000 Forint az antitest vizsgálat esetében.

Mire lehet használni a védettségi kártyát?

A védettségi kártyák megjelenése és a velük járó kedvezményes, extra jogok sokaknál nagy érzelmi kilengéseket okoztak: van, aki ezt diszkriminációnak tartja, míg egyes jogvédő szervezetek szerint alkotmányellenes az állampolgárok ilyen megkülönböztetése. Ebben a kérdésben nem szeretnénk állást foglalni, de arra a kérdésre mindenképpen válaszolni fogunk, hogy a védettségi igazolvány mire jó.

A védettségi kártyát, bár, mint említettük, 2021 februárjában kormányrendelet szabályozta és a védettségi igazolványokat is hamarosan kiállították, május 1-jétől (4 millió beoltottól) kezdve jár csak „különleges” jogokkal.

Mivel a pontos jogkörök a kiállítás óta is változtak, érdemes pontosan utánajárni az aktuális helyzetnek, de az eredeti elképzelés szerint az alábbi tevékenységeket lehet kizárólag védettségi igazolvánnyal igénybe venni (ezekben a főszabályokban eddig nem állt be változás):

  • a vendéglátó üzletek (például kávézók, éttermek) belső terei megnyíltak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára,
  • a szállodákban a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ismét lehetőség nyílik pihenni,
  • színház, mozi, kulturális események: újra látogathatók lettek az állatkertek, vadasparkok, könyvtárak, múzeumok, színházak, mozik, gyógyfürdők a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára, kivéve a zenés, táncos eseményeket,
  • sport: a sportlétesítményeket, fitnesz- és edzőtermeket, uszodákat is szabad látogatni védettségi igazolvánnyal, ahogy sportrendezvényre nézőként is így lehet menni,
  • szerencsejáték: kártyatermekben és játékkaszinókban szintén csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személy tartózkodhat,
  • külföldi utazások során több ország elfogadja a magyar védettségi igazolványt a teszt helyett és legalább ugyanilyen fontos: hazaérkezéskor sem kell karanténba vonulni a védettségi igazolvány birtokában. 2021. július elejétől a magyar vakcinaigazolvány, vagyis az applikáció EU-s digitális Covid-igazolványként is elfogadottá válik, legalábbis az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott négy vakcina (Pfizer / Biontech, Moderna, Oxford / AstraZeneca, Janssen / Johnson & Johnson) esetében.

K:

Hogyan kell védettségi igazolványt igényelni?

K:

Meg lehet hosszabbítani a védettségi igazolványt?

K:

Mire használható a védettségi igazolvány?