Our mission is to ensure the generation of accurate and precise findings.

GET UPDATE

Please enter subscribe form shortcode

admin június 24, 2024 Nincs hozzászólás

Világszenzációs kísérlet felfedi, miért nem Kapják el egyesek a COVID-19-et

Egy világszenzációs kísérlet végre választ adott arra, miért vannak olyan emberek, akik soha nem kapják el a COVID-19-et, még akkor sem, ha ki vannak téve a vírusnak. A kutatók 36 egészséges önkéntest fertőztek meg szándékosan, hogy megértsék, miért védettek egyesek a vírussal szemben.

Főbb megállapítások

  • A kutatás során 36 egészséges önkéntest fertőztek meg szándékosan a SARS-CoV-2 vírussal.
  • Azok az emberek, akik ellenálltak a fertőzésnek, gyorsabb immunválaszt mutattak az orrnyálkahártyájukban.
  • A HLA-DQA2 gén magasabb kifejeződése is hozzájárulhatott a fertőzés elkerüléséhez.
  • A kutatás eredményei új kezelések és vakcinák fejlesztéséhez vezethetnek.

A kísérlet részletei

A Wellcome Sanger Intézet és a University College London kutatói vezették a kísérletet, amely során 36 egészséges önkéntest fertőztek meg egy pre-Alpha SARS-CoV-2 törzzsel. A résztvevők közül 16-an soha nem voltak beoltva, és nem mutattak korábbi fertőzés jeleit.

A kutatók vér- és orrnyálkahártya-mintákat vettek az önkéntesektől, és egy éven keresztül elemezték azokat. Az elemzés során három fertőzési kategóriát azonosítottak: átmeneti, tartós és abortív.

Az immunválaszok elemzése

Az abortív csoportban a kutatók felfedezték, hogy ezek az emberek gyorsabb immunválaszt mutattak az orrnyálkahártyájukban, beleértve a mucosa-asszociált invariáns T (MAIT) sejtek aktiválódását és a gyulladásos fehérvérsejtek csökkenését. Ez a gyors reakció lehetővé tette a vírus gyors eltávolítását, mielőtt az megtelepedhetett volna.

A HLA-DQA2 gén szerepe

A kutatók azt is megállapították, hogy az abortív csoport tagjai magasabb HLA-DQA2 génkifejeződést mutattak az orrnyálkahártya sejtjeiben még az oltás előtt. Ez a gén korábban már összefüggésbe hozható volt enyhe vagy tünetmentes SARS-CoV-2 fertőzésekkel.

Jövőbeli kilátások

A kutatás eredményei új fényt vetnek azokra a korai eseményekre, amelyek lehetővé teszik a vírus megtelepedését vagy gyors eltávolítását, mielőtt a tünetek kialakulnának. Ez a tudás alapot nyújthat új kezelések és vakcinák kifejlesztéséhez, amelyek utánozzák ezeket a természetes védelmi mechanizmusokat.

A kutatás eredményeit a Nature tudományos folyóiratban publikálták.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük